Ako vam je već dosadio standardni način pripreme tikvica, predlažemo vam da ih probate u sočnom slanom rolatu!
Umjesto pohovanja, grilovanja i pečenja, probajte slano predjelo sa ovim zdravim, sezonskim povrćem.
Sastojci za koru: 850 g tikvica, 4 pune kašike mekog brašna, 4 manja jaja (3 ako su krupna), 1 kašičica soli, prstohvat, dva bibera.
Sastojci za fil: 250 g sira, 250 g kisjele pavlake, oko 150 g šunke ili nečeg drugog suhomesnatog.
Priprema:
Tikvice nije potrebno guliti, nego samo dobro oprati i odsjeći krajeve. Izrendati i posuti kašičicom soli. Ostaviti da odstoji. Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni.
Ulupati bjelanca pa dodati žumanca. Zatim dodati brašno i ocijeđene tikvice. Sve promiješati, pa veliki pleh od rerne blago pouljiti i obložiti papirom za pečenje. Uliti smjesu u pleh, smanjiti rernu na 180 i peći koru oko 35 minuta. Izvaditi iz pleha, pa tako sa papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
Umutiti pavlaku sa sirom (ako je sir neslan, posoliti). Kada se uvijena kora od tikvica ohladila, odviti pa namazati sa pola mase, složiti red šunke i preko nanijeti ostatak fila. Uviti u rolat, pa u papir od pečenja i staviti u frižider da malo odstoji, stegne se i ukusi se sjedine.