Vijekovima Rusi imaju tradiciju pravljenja ovog posebnog peciva – piroški, odnosno piroga, koje se pune raznim nadjevima i služe u svakoj prilici.
Ovo autentično rusko jelo je sastavni dio njihove bogate kuhinje, a Rusi piroške spremaju u svako godišnje doba.
Sastojci za kisjelo tijesto: brašno, kvasac, voda, kašičica soli.
Sastojci za punjenje: 1 kg mljevene junetine, glavica crnog luka, dvije kašike putera, 3 tvrdo kuhana jaja, so i biber po ukusu.
Priprema:
Kada ste pripremili tijesto i ostavili ga da se podigne, pripremite punjenje. Sitno isijecite luk i propržite ga na maslacu, dodajte meso, dobro ga propržite pa začinite po ukusu. Ostavite meso da se ohladi. Jaja sitno isjeckajte i pomiješajte sa mesom.
Tijesto razvucite na dasku, pospite brašnom i razvucite jufku debljine jednog prsta. Mora biti duža i šira od pleha u kome pečete piroške. Pleh podmažite puterom, stavite na njega jufku, rasporedite po njoj punjenje, pa ga prekrijte krajevima jufke sa sve četri strane tako da punjenjem bude sasvim pokriven, a krajeve tijesta uštipajte prstima da se sastave. Ako želite, možete da siječete tijesto i savijate svaku pirošku posebno.
Pirog ostavite pola sata da nadođe, pa ga ispecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni, 45 minuta. Sijecite na pravougaonike i služite dok je još toplo.