Za vikend ručak predlažemo vam da napravite francusku čorbu.
Sastojci :
60 ml (četvrtina šolje) putera
šest isjeckanih glavica crnog luka
60 ml (četvrtina šolje) brašna
130 ml (pola šolje) bijelog vina
1,5 litra (šest šolja) goveđe supe
dvije grančice tamjana
četvrtina baget hljeba isječena na osam kriški
300 grama rendanog kačkavalja
so i biber
Priprema :
Rastopite puter u šerpi na srednjoj temperaturi, dodajte crni luk i dinstajte 15-20 minuta, dok ne porumeni. Povremeno promiješajte. Umiješajte brašno, promiješajte, pa dolijte bijelo vino i goveđu supu. Posolite i pobiberite, dodajte tamjan i kuvajte oko 30 minuta. Kriške baget hljeba poređajte u pleh obložen masnim papirom i zapecite u rerni tri do pet minuta, dok ne porumeni.
Sipajte čorbu u četiri vatrostalne porcije, dodajte tostiran hljeb, pospite rendanim kačkavaljem, zapecite u rerni tri do pet minuta i poslužite.