RECEPTI

Recept dana: Rolnice od mljevenog mesa

( Ilustracija)

Avaz.ba

7.9.2017

Sočne mesne rolnice su savršeno jelo za gurmane koje vole specijalitete od mljevenog mesa. 


Sadrže puno ukusnih sastojaka i dovoljno je poslužiti ih uz jednostavan krompir i sezonsku salatu. Mogu da se služe potpuno ohlađene sa prelivima na bazi pavlake.

Potrebno je: 500g mljevenog mesa, 2 parčeta hljeba, 150ml mlijeka, 1 srednja glavica crnog luka, 200g prezli, 200g brašna, 3 jaja, začin, so, biber, 100g kačkavalja, 2 barena jaja, 50g pršute, 100ml kisjele pavlake

Pripema:

Mlijekom prelijte kriške hljeba, pustite na kratko da se natope, a zatim ih iscijedite i isitnite. Dodajte ih mljevenom mesu, sitno isjeckanom ili izblendiranom crnom luku, a zatim i jedno umućeno jaje, supenu kašiku začina, pola kašičice bibera i po želji malo soli. 


Rukama dobro umijesite masu. Barena jaja i kačkavalj izrendajte ili isijecite, dodajte im pršutu isjeckanu na kockice, pavlaku, i po želji dvije kašike barenog graška iz konzerve, pa sve dobro promiješajte.

Mokrim rukama izdvojite meso i oblikujte lopticu srednje veličine. Na alu foliju koju ste premazali uljem, lopticu razvucite u krug prečnika do 10-ak centimetara. Na sredinu svakog kruga stavite fil i pomoću folije meso uvijte u rolnicu. 


Prstima zatvorite oba kraja da fil ne iscuri tokom pečenja. Rolnicu umočite u brašno, preostala 2 jaja koja ste umutili, a zatim prezle i pecite ih na vrelom ulju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.