Sočne mesne rolnice su savršeno jelo za gurmane koje vole specijalitete od mljevenog mesa.
Sadrže puno ukusnih sastojaka i dovoljno je poslužiti ih uz jednostavan krompir i sezonsku salatu. Mogu da se služe potpuno ohlađene sa prelivima na bazi pavlake.
Potrebno je: 500g mljevenog mesa, 2 parčeta hljeba, 150ml mlijeka, 1 srednja glavica crnog luka, 200g prezli, 200g brašna, 3 jaja, začin, so, biber, 100g kačkavalja, 2 barena jaja, 50g pršute, 100ml kisjele pavlake
Pripema:
Mlijekom prelijte kriške hljeba, pustite na kratko da se natope, a zatim ih iscijedite i isitnite. Dodajte ih mljevenom mesu, sitno isjeckanom ili izblendiranom crnom luku, a zatim i jedno umućeno jaje, supenu kašiku začina, pola kašičice bibera i po želji malo soli.
Rukama dobro umijesite masu. Barena jaja i kačkavalj izrendajte ili isijecite, dodajte im pršutu isjeckanu na kockice, pavlaku, i po želji dvije kašike barenog graška iz konzerve, pa sve dobro promiješajte.
Mokrim rukama izdvojite meso i oblikujte lopticu srednje veličine. Na alu foliju koju ste premazali uljem, lopticu razvucite u krug prečnika do 10-ak centimetara. Na sredinu svakog kruga stavite fil i pomoću folije meso uvijte u rolnicu.
Prstima zatvorite oba kraja da fil ne iscuri tokom pečenja. Rolnicu umočite u brašno, preostala 2 jaja koja ste umutili, a zatim prezle i pecite ih na vrelom ulju.