Čokoladni rolat je nezaobilazan na našim trpezama, jer je to poslastica koju uvijek, kao savršen dezert, možemo da poslužimo ukućanima, a i gostima.
Sastojci:
Za tijesto: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike ulja, 2 kašike mlijeka, 3 kašike kakao praha, kesica praška za pecivo, 500 ml kefira
Za krem: kesica pudinga od vanile, 250 ml mlijeka, 300 g slatke pavlake , 100 g bijele čokolade, kesica fiksatora za krem i 100 g crne čokolade
Priprema: Jaja, šećer, vanilin šećer i ulje umutite u čvrstu smjesu. Dodajte mlijeko, kakao i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dodajte kefir i sve dobro izmiješajte, pa prebacite u pleh koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Pecite biskvit oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Kada je biskvit gotov, odmah ga zamotajte u rolat kako bi se oblikovao, pa ostavite da se ohladi.
U međuvremenu prokuvajte mlijeko, zatim u njega umiješajte sadržaj kesice pudinga, koji ste prethodno razmutili sa malo mlijeka.
Miješajte dok se puding ne zgusne, a onda u njega dodajte izlomljenu bijelu čokoladu i nastavite da miješate sve dok se čokolada ne istopi. Mikserom umutite slatku pavlaku sa fiksatorom za krem, zatim u smjesu dodajte ohlađeni puding i mutite dok smjesa ne postane homogena.
Razmotajte biskvit, premažite ga kremom, pa ponovo zamotajte u rolat. Ostavite u frižider da se stegne. Prelijte istopljenom crnom čokoladom, pa isijecite na šnite i servirajte.