RECEPTI

Miris jeseni: Napravite kompot od krušaka

( Ilustracija)

Avaz.ba

6.9.2017

Kruške su slatkastog ukusa, a sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i minerale poput bakra, fosfora i kalijuma. 

Pripremite kompot za kraj ljeta i uživajte.

Sastojci:

dva kilograma krušaka

500 grama šećera

1.5 litar vode

dvije vrećice vanilinog šećera

sok od limuna

Priprema:

Prvo ogulite kruške, odrežite ih na četvrtine i očistite, najprije od koštica.

Prije obrade krušaka, skuhajte sirup od vode, šećera, soka od limuna i vanilin šećera. Kada tečnost proključa dodajte kruške.

Kuhajte sve oko 10 minuta.

Nakon što se sirup ohladi, dodajte ga i zatvorite tegle.

Kako bi duže stajale – važna je pasterizacija. Neka budu tegle u vodi od 10-15 minuta na oko 80 stepeni. Nakon toga pustite da se ohladi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.