U ukusnim poslasticama uživat će cijela porodica, a za zdraviju varijantu šećer u kolačima može se zamijeniti i zdravijom stevijom, agavinim ili javorovim sirupom, medom ili umjetnim sladilima.
Mascarpone s jagodama
Sastojci: 600 g mascarponea, 2 dl slatkog vrhnja, šećer ili med te ekstrakt vanilije ili limuna
Priprema: Dobro izmiksajte mascarpone sa slatkim vrhnjem dok smjesa ne postane kremasta. U nju dodajte šećera ili meda prema želji. Još jedanput dobro promiješajte dok se smjesa ne zgusne. Dodajte ekstrakt vanilije ili limuna. Poslužite kremu u šalici i dodajte narezane jagode.
Torta lemon
Sastojci: 8 jaja, 10 dag šećera, 10 dag brašna, limunova kora, vanilija; Ganache: 250 ml slatkog vrhnja, 150 g bijele čokolade; krema od limuna: 0,5 l mlijeka, 6 žumanjaka, sok 2 limuna, 50 g gustina, 100 g brašna, 200 g šećera, 250 g maslaca; mjerica svježe narezanih jagoda (dio narezati, dio izmiksati), listići badema
Priprema: Umutite bjelanjke sa šećerom. Dodajte limunovu koru, žumanjke, brašno i vaniliju. Pecite na 160°C deset minuta. Za ganache izmrvite bijelu čokoladu i zakuhajte vrhnje. Prelijte ga preko čokolade. Ostavite nekoliko minuta i izmiješajte. Pustite da se ohladi.
Skuhajte kremu od mlijeka, šest žumanjaka, brašna, šećera i gustina. Kad se ohladi, izmiksajte s maslacem i limunovim sokom. Slažite biskvit pa kremu s narezanim jagodama, poklopite biskvitom, prelijte izmiksanim ganacheom, dodajte jagode pa kremu. Kad se torta stisne, prelijte je ganacheom i pireom od jagoda. Ukrasite bademima.
Samo blago
Biskvit od izmrvljenih keksa za tortu od sira nema potrebe snažno gurati u kalup niti dodavati previše maslaca. Dovoljno ga je lagano utisnuti u kalup.