RECEPTI

Slatki i ukusni zalogaj: Peciva punjena breskvama i ribizlom

( Ilustracija)

Avaz.ba

31.8.2017

Prhko je tijesto jednostavno za pripremu, a najbolje ga je puniti sezonskim voćem. Osim što odlično izgledaju pa služe i kao dekoracija, peciva su i vrlo ukusne .


Sastojci

Tijesto za 5 peciva:

125 g brašna 

60 g hladnog maslaca

1 kašikica šećera 

Pola kašikice soli

1 jaje

20 ml hladne vode


Punjenje

2 breskve

2 vanilin šećer

1 kašikica muškatnog oraščića

1 kašikica cimeta

125 g ribizla

2 kašikice gustina

Šećer


Priprema:

Hladni maslac izrežite na kockice i dodajte u zdjelu u koju ste prethodno stavili brašno, jaje, sol i šećer. Miksajte dok tijesto postane mrvičasto. Dodajte 20 ml hladne vode i još malo miskajte. Prebacite na radnu plohu i zamijesite dok tijesto ne postane glatko i homogeno. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite minimalno pola sata u frižideru.

Za jedan punjenje narežite breskve i dodajte jedan vanilin šećer, muškatni oraščić, cimet i jednu kašikicu gustina. Za drugo punjenej pomiješajte ribizle, vanilin šećer i jednu kašikicu gustina.

Pećnicu upalite na 190°C. Razvaljajte tijesto i oblikujte krugove. Dodajte punjenje i formirajte oblik zdjelica. Premažite jajetom i obilno posipajte šećerom. Stavite u pećnicu na 190°C 25 minuta. Peciva posipajte šećerom u prahu i poslužite tople ili hladne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.