Za tijesto:
pakovanje mješavine za tijesta za pizu
vrećica instant kvasca
200-250 ml vode
4-5 kašika ulja
Za umak:
300 ml slatkog vrhnja
100 gr sira Edamera
3 kašike limunovog soka
kašika vegete
biber
Za nadjev:
250 gr tunjevine iz konzerve
100 gr luka
50 gr crnih maslina
kašika nasjeckanog peršuna
Mješavinu za tijesto izmiješajte s instant kvascem, pa postepeno dolijevajući mlaku vodu i ulje umijesite tijesto.
Tjesto ostavite stajati na toplom mjestu 15 minuta.
U međuvremenu pripremite umak. Slatko vrhnje zakipite, dodajte naribani sir, vegetu, biber i limunov sok, pa kuhajte na laganoj vatri 1-2 minute, a zatim malo ohladite.
Tijesto razvaljajte i stavite na nauljeni lim.
Po tijestu rasporedite pripremljeni umak, tunjevinu, luk narezan na kolutiće i masline.
Pizzu pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni C 15 minuta.
Pečenu pizzu pospite peršunom.