150 gr pšeničnog glatko brašna
150 ml mlijeka
150 gr maka (nemljevenog)
3 jajeta
200 gr šećera
100 ml ulja
1/2 vrećica praška za pecivo
Za premazivanje:
100 gr marmelade (višnja)
Za čokaladnu glazuru:
100 gr čokalde
3 kašike vode
2 kašike šećera u prahu
80 gr maslaca
Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Zatim umiješajte ulje, a naizmjenično dodajite brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i mak.
Dobro izmiješanu smjesu izlijt u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju pa pecite u pećnici zagrajnoj na 175 stepeni C oko 40 minuta.
Za čokoladnu glazuru rastopite čokoladu, vodu i šećer na pari. Kad dobijete glatku masu, maknite s pare i umiještajte rastopljen maslac.
Pečeni kolač ohladite, premažite marmeladom od višnja i prelijte čokalnom glazurom.
Kolač narežite na kocke i ukrasite čokalnim ukrasima.
Savjet
Rastopite marmeladu s malo vode kako biste lakše i ravnomjernije premazali kolač.