600 gr tikvica
80 gr luka
200 gr crvene svježe paprike
2 čehne bijelog luka
kašika pinjola
kašikana rezanog kopra
kašika vegete
2-3 kašike maslinovog ulja
Za preliv:
2 kašike jabučno sirćeta
2 kašike vode
šećer
biber
Turska kuhinja ujedinjuje elemente Mediterana i egzotičnog istoka. Pečene tikvice u hladnjaku mogu stajati 5-6 dana, a priložite li ih pljeskavicama ili pečenim odrescima, bit će to pun pogodak.
Na maslinovom ulju kratko popecite luk narezan na listiće i papriku narezanu na štapiće.
Dodajte pinjole, a zatim tikvice narezane na kolutiće i vegetu. Promiještajte i dinastajte pod poklopcem na laganoj vatri oko 10 minuta.
Posebno kratko prokuhajte sirće, šećer, i vodu, prelijte preko tikvica i malo promiješajte.
Tikvice stavie u vatrostalnu posudu i zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni C oko 15 minuta.
Zapečene tikvice posipajte narezanim koprom i poslužite kao prilog uz pljeskavice ili pečene odreske.
Savjet: Tikvice pripremljene na ovaj način možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana.