Jedući jabuke, trudnice mogu zaštititi svoje dijete od astme, pokazuje studija koju su obavili nizozemski stručnjaci s Utrehtskog univerziteta. Istraživanjem je obuhvaćeno gotovo 2.000 trudnica i 1.253 njihove djece.
Do pete godine kod 162 praćene djece registrirani su nastupi šištanja pri disanju, a kod njih 145 liječnici su već dijagnosticirali astmu. Među raznovrsnom hranom koju su tokom trudnoće konzumirale majke obuhvaćene studijom, nedvosmisleno je konstatirano da su jabuke imale značajnu zaštitnu ulogu protiv pojave astme ili nekih njenih simptoma kod potomstva.
Naime, djeca majki koje su u trudnoći jele četiri ili više jabuka sedmično, bila su izložena za 37 posto manjem riziku od šistanja i za 53 posto manjem riziku da obole od astme, u odnosu na djecu majki koje su u trudnoći jele jednu jabuku sedmično ili je uopće nisu konzumirale.
Nije uočeno da konzumiranje citrusa i ostalog voća, kao ni voćnih sokova, ni povrća, smanjuje rizik od razvoja navedenih poremećaja kod potomstva.