ALFA TV

Alfa INFO / Potvrđena optužnica protiv Šumana

Odbijen zahtjev ratnog zločinca Sredoja Lukića za ranije puštanje na slobodu

Alfa INFO. Alfa TV

Alfa TV

prije 3 dana

- Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Adema Šumana zbog krivičnih djela ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju i nanošenje lakih tjelesnih povreda. Optužnica je potvrđena i protiv njegovih pomagača nakon ubistva, Elmedina Gradišića i Mersima Saljevića. Adem Šuman se tereti da je 28. januara 2024. godine oko 23 sata i 30 minuta, na prometnoj raskrsnici u sarajevskom naselju Otoka, bez vozačke dozvole i bez ikakvog povoda i razloga, automobilom Peugeot popriječio put četvorici prijatelja koji su se nalazili u Citroenu. Nakon ubistva, Šuman je pobjegao i našao se sa optuženima Elmedinom Gradišićem i Mersimom Saljevićem, koji su mu pomogli da sakrije dokaze i prikrije tragove.

- Mehanizam za međunarodne krivične sudove odbio je zahtjev Sredoja Lukića, osuđenog za ratne zločine u Višegradu, za prijevremeno puštanje na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine kazne. U odluci koju potpisuje predsjednica Mehanizma Graciela Gatti Santana navodi se da, iako Lukić ima pravo na zahtjev za prijevremeno puštanje, “postoje značajni faktori koji se protive njegovom ranijem puštanju, uključujući ozbiljnost njegovih zločina i njegov neuspjeh da pokaže dovoljno znakova rehabilitacije”. Sudije su navele da Lukić nije iznio nikakve dokaze o uvjerljivim humanitarnim razlozima koji bi opravdali njegovo ranije puštanje. Kao jedan od razloga zbog kojeg je odbijen Lukićev zahtjev, navodi se njegova nespremnost da prihvati odgovornost za zločine za koje je osuđen.

- Najmanje šest osoba je poginulo, a 25 je povrijeđeno u prevrtanju turističkog autobusa u turskom gradu Aksarayju. Turistički autobus prevrnuo se iz nepoznatog razloga na lokaciji Acipinar na autoputu Aksaray - Ankara. Na lice mjesta su upućena brojna vozila hitne pomoći, policije i vatrogasne ekipe. Prema preliminarnim podacima, u nesreći je poginulo šest, a povrijeđeno 25 osoba.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.