PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović odbio sudjelovanje hrvatskih vojnika u podršci Ukrajini, tvrdi da tako štiti zemlju

Mnogi veliki ratovi započeli su nepromišljenim logističkim i savjetničkim misijama

Zoran Milanović. Goran Kovacic / PIXSELL

FENA

jučer

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odbio se suglasiti sa sudjelovanjem pripadnika hrvatskih oružanih snaga u NATO-ovoj misiji sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU), rekavši da time štiti Hrvatsku od sukoba jer se ratu u Ukrajini „ne nazire kraj”.

- Mnogi veliki ratovi započeli su nepromišljenim logističkim i savjetničkim misijama koje su se kasnije pretvarale u otvorene vojne intervencije i sukobe, a onda i ratove - započinje Milanović svoju videoporuku u kojoj objašnjava zašto se usprotivio sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji NSATU.

Riječ je o NATO-ovoj aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini, dogovorenoj na sastanku na vrhu u Washingtonu u srpnju ove godine. Misija će se sastojati od oko 700 pripadnika iz NATO članica i njihovih partnerskih država, a cijela operacija koordinirat će se u njemačkom Wiesbadenu, stoji na stranicama tog saveza. Njome bi se trebala koordinirati isporuka naoružanja u Ukrajinu i uvježbavanje ukrajinskih vojnika, podsjeća Hina.

Milanović je u utorak rekao kako je dao suglasnost za 12 od 13 odluka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misijama NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda u Europi i svijetu, no ne i u NSATU-u.

- Neću dopustiti sudjelovanje naših pripadnika oružanih snaga u takvoj misiji koja može potencijalno štetno djelovati na naše nacionalne interese - naglasio je.

Milanović je rekao da je vlada „svojevoljno” preuzela tu obavezu u ime Hrvatske, znajući da nema njegovu suglasnost i da „tako krši i siluje” Ustav.

Vladi RH bez predsjednikove suglasnosti ostaje opcija glasanja u Saboru koji tu odluku mora prihvatiti s dvije trećine zastupnika, što će Milanović, ako se dogodi, „poštovati”, stoji u priopćenju objavljenom paralelno s predsjednikovim govorom.

Milanović upozorava da se "ne nazire" kraj rata u Ukrajini te da postoji opasnost da se on proširi izvan granica Ukrajine.

- Moja zadaća kao predsjednika, a to je po meni i zadaća svih hrvatskih državnih institucija, jest zaštiti Hrvatsku od rata, poduzeti sve mjere kako bi Hrvatska ostala izvan ratnih sukoba - rekao je Milanović, pa dodao da „upravo zato” nije dao suglasnost na odluku o NSATU-u.

Naglasio je da ne dovodi u pitanje sudjelovanje Hrvatske u misijama NATO-a, što pokazuje njegova suglasnost na 12 od 13 odluka, te rekao kako se nije usprotivio odluci o pokretanju NSATU-a na samom skupu u Washingtonu jer „države članice same odlučuju” hoće li biti dio te misije.

Milanović je u obraćanju osudio rusku agresiju, nazvavši ju „nedopustivom” i „kršenjem međunarodnog prava”.

Istaknuo je da je Ukrajina žrtva i da joj treba pružiti svu potrebnu humanitarnu pomoć, što će Hrvatska činiti i dalje, ali „bez sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.