"AVAZ" U BIJELOM POLJU

Edin Smajlović: Šokirani smo saznanjem za Moamera Kasumovića, niko normalan ga više neće angažirati

Postojao je interes, ne samo Centra za kulturu nego i drugih ustanova da bude angažovan na nekim projektima

Smajlović: Niko nije imao pojma šta je uradio. E. Tihak / Facebook

prije 4 sata 37 minuta

Edin Smajlović, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu u Bijelom Polju, u razgovoru za "Dnevni avaz" govorio je o slučaju Moamera Kasumovića.

Nije bio zaposlen

Smajlović kaže da je na poziciji vršioca dužnosti direktora mjesec i po.

- Moamer Kasumović je bio angažovan na nizu projekata prvenstveno u pozorištu. Dakle, režirao je nekoliko predstava. Imao je ulogu u nekoliko pozorišnih predstava koje smo radili mi kao javna ustanova ili u koprodukciji s drugim ustanovama Crne Gore i regije. To je otprilike taj dio što se tiče njegovog profesionalnog angažmana u okviru Javne ustanove Centar za kulturu. Nije bio stalno zaposlen niti zaposlen na određeno vrijeme, nego je bio angažiran povremeno - kaže Smajlović. 


Na pitanje da li je Kasumović imao dodira sa djecom tokom rada na tim projektima, Smajlović kaže:

- Ne, nije. Niti je bio angažovan kada su u pitanju radionice za djecu i mlade.

Upitan da li poznaje Kasumovića, kaže:

- Naravno. Ovo je malo mjesto. Moamera, maltene, svi poznajemo, on i ja smo generacija i ja sam studirao u Sarajevu, poznajem ga dobro.

Iskreno da vam kažem, sada je najlakše, to je valjda opravdanje svima, ja nisam mogao naslutiti, čitajući ono što se desilo, ne bih da pravdam bilo koga, posebno kada je u pitanju ovakvo djelo, ne mogu imati bilo kakvu olakšavajuću okolnost za bilo koga, ali vjerujem da u Crnoj Gori stvarno to niko nije znao. Ne postoji čovjek u Crnoj Gori, na poziciji, koji bi ga, da je bio upoznat s ovim, angažirao za bilo kakav projekat. Što se mene tiče i mojih prethodnika za vrijeme kojih je Moamer bio angažiran, mislim da niko od njih nije imao ama baš nikakvih saznanja. 

Zaboravljamo žrtve

Kaže da su svi u šoku. 

- Mi smo poprilično šokirani, prije svega, Moamer Kasumović nije bilo ko. On je u svijetu umjetnosti veoma poznat. Postojao je interes, ne samo Centra za kulturu nego i drugih ustanova da bude angažovan na nekim projektima, tako da je to nešto što je odjeknulo. Sada je najlakše reći, svi pribjegavaju onome, mi se ograđujemo, ali prvo što treba svi da kažemo koji smo angažirali Moamera na bilo kakvim projektima jeste to da saosjećamo sa žrtvama.

Nakon ovog saznanja, niko normalan ga više neće angažirati. Zaboravljamo ključnu stvar, a to je da oni koji su bili žrtve ovoga ostaju nekako po strani - ističe Smajlović. 

Kompletan razgovor pogledajte u videoprilogu. 

Besplatno se pretplatite na YouTube kanal Avaz TV. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.