30 GODINA ZATVORA

Grlić Radman o presudi kapetanu: Potreseni smo, treba pripremiti dobru žalbu

Kapetan je osuđen po zapovjednoj odgovornosti jer je na njegovom brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli prošle godine pronađen kokain

Gordan Grlić Radman. Avaz

S. S.

prije 2 dana

Ministara vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentarisao je presudu kojom je splitski kapetan Marko Bekavac u Turskoj osuđen na 30 godina zatvora, od maksimalnih 40 godina, piše Index.hr.

Kapetan je osuđen po zapovjednoj odgovornosti jer je na njegovom brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli prošle godine pronađen kokain.

- Potreseni i iznenađeni smo presudom. Naš ambasador je s porodicom i bratom kapetana Bekavaca, ovo je samo objava presude, čeka se pisani otpravak presude koja će detaljno obrazložiti na temelju čega je donesena ova presuda - kazao je hrvatski šef diplomacije novinarima.

- Vlada, Ministarstvo vanjskih poslova i konzularna služba činit će sve što je potrebno i nužno za daljnju odbranu, ovo je samo prvostupanjska presuda, treba pripremiti dobru žalbu. Svi su se pomorci, uključivši kapetana i prvog časnika, rekli da su nevini. To je bila njihova izjava i obrana, čekamo pisani otpravak - kazao je Grlić Radman.

Novinarka je pitala ministra je li učinjeno dovoljno za odbranu kapetana, s obzirom na to da kada su hrvatski navijači bili u zatvoru u Turskoj, njima su ministri išli u posjetu itd.

- Pružili smo mu svu pomoć, konzularnu, diplomatsku, pravnu. Razgovarali smo s najvišim dužnosnicima, stalo nam je do kapetana i kao hrvatskog građanina, založili smo se za njegovu pravnu zaštitu, ulagali smo sve što je trebalo kad su bili u pitanju advokati, zajedno sa Sindikatom pomoraca Hrvatske. Njegova porodica i brat već su nekoliko dana u Turskoj, s njima je i naš ambasador. U svakom slučaju treba pomoći u pronalaženju svih pravnih aspekata koji idu u prilog njegovoj nevinosti.

"Ovdje govorimo o sudovima", odgovorio je Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.