SAOPĆENJE

Đurić: Ambasadorica Srbije u Španiji napadnuta u Madridu

Posebni izaslanik Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak najavio je da će posjetiti Beograd

Marko Đurić. Fena

FENA

9.9.2024

Srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić priopćio je da je ambasadorica Srbije u Španiji Irena Šarac napadnuta u nedjelju, u poslijepodnevnim satima u Madridu.

- Najoštrije osuđujem podmukli fizički napad na ambasadoricu Irenu Šarac u središtui Madrida. Takvi akti nasilja su neprihvatljivi i na njih se mora odgovoriti brzom i odlučnom akcijom - napisao je je šef srbijanske diplomatije na društvenoj mreži X ne iznoseći više detalja o tom incidentu.

Ambasada Srbije u dvije velike evropske prijestolnice dobila su krajem avgusta prijetnje da će biti meta terorističkih napada a srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić optužio je tada kosovsku dijasporu za terorističke.

Đurić smatra da prijetnje, prema preliminarnim sigurnosnim informacijama, "dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dijela dijaspore s Kosova, albanske nacionalnosti".

Đurićeve tvrdnje dolaze u vrijeme stagniranja dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i novih napetosti između dviju strana nakon što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje a Europska unija i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost te upozorile Prištinu da ne povlači jednostrane poteze.

Srbi su tokom vikenda blokirali granične prijelaze između Kosova i Srbije te tražili vraćanje zatvorenih paralelnih srpskih institucija, vraćanje srpskih dokumenata i srpskog dinara i povlačenje kosovske policije sa sjevera Kosova.

Posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak najavio je da će posjetiti Beograd kako bi pripremio idući sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dvije strane.

Lajčak je na Facebooku, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini zbog pripreme idućeg sastanka glavnih pregovarača u Bruxellesu ali nije precizirao datum planiranog posjeta Beogradu.

Posjeta je organizirana kako bi se isplanirao novi sastanak na razini glavnih pregovarača nakon što je lipnju neuspješno završio još jedan krug dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i to bez izravnog sastanka između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija.

Srbija i Kosovo su pod okriljem Europske unije u travnju 2013. godine u Briselu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, ali je taj proces dospio u slijepu ulicu dok Srbija i Kosovo razmjenjuju optužbe okrivljujući suprotnu stranu za neuspjeh procesa.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem.

U februara 2023. godine su obje strane u Bruxellesu prihvatile evropski plan za Kosovo, koju podupiru i Sjedinjene države, a mjesec dana kasnije u Ohridu i aneks tog plana, ali se još nisu približile rješenju, dok međusobne odnose prate nove tenzije osobito nakon najave kosovske vlasti da će otvoriti most na Ibru koji razdvaja Mitrovicu na dva dijela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.