NAKON SASTANKA S MAKRONOM

Vučić: Potpisan ugovor o nabavci "Rafala" vrijedan 2,7 milijardi eura

Mi smo sretni što postajemo dio Rafal kluba i zahvaljujemo predsjedniku Makrona što nam je pomogao da nabavimo nove rafale

Aleksandar Vučić. Nemanja Nikolić / Kurir.rs

E. Ć.

29.8.2024

Srbijanski i francuski predsjednici Aleksandar Vučić i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) održali su sastanak u Palati Srbije, nakon čega je upriličena konferencija za medije.

Prethodno je uslijedilo razmjenjivanje važnih dokumenata koje su potpisali predstavnici dvije zemlje. Ti dokumenti se odnose na privrednu, turističku, političku i vojnu saradnju između Srbije i Francuske.

Velika zahvalnost Makronu

- Poštovani predsjedniče Francuske Republike, dragi Emanuele, dobrodošli još jedanput u Srbiju i veoma sam srećan što imam priliku da Vas ugostim u Beogradu. Dugujem Vam veliku zahvalnost što ste, kao jedan od velikih evropskih lidera, izrazili želju da posjetite još jedan drugi grad osim Beograda. 

Zato se radujem sutrašnjoj posjeti Novom Sadu i razgovorima koje ćemo imati. Mnogo Vam hvala što ste došli u Srbiju i time ukazali poštovanje prema građanima ove zemlje, mi to, kao narod, umijemo da cijenimo, umijemo da poštujemo.

Želim da obavijestim javnost da smo imali duge razgovore i imat ćemo ih do duboko u noć, kao i sutra. Zahvalio sam predsjedniku Makronu zbog podrške koju je Francuska pružala i nastavljat će da pruži našoj državi na evropskom putu. 

Kroz 11 ugovora koji su potpisani danas vidjet ćete da je naša saradnja duboko isprepletana u svim dijelovima naših života - rekao je Vučić.

Tom prilikom Vučić je najavio da će metro biti izgrađen do 2028. godine, ali i o korištenju električne energije.

- Srbija za deset godina neće imati dovoljno energije ukoliko ne bude koristila nuklearnu energiju, koja je čista energija, a Francuska to koristi i pomoći će nam na putu da to pojačamo - naveo je Vučić.

Nada se dobroj saradnji u budućnosti

Predsjednik Srbije istakao je da je sretan što je Srbija potpisala ugovor o kupovini aviona rafala.

- Ukupna vrijednost ugovora je 2.7 miliona, ukupno 12 aviona, sa svom propratne opreme. Mi smo sretni što postajemo dio Rafal kluba i zahvaljujemo predsjedniku Makrona što nam je pomogao da nabavimo nove rafale. 

Sretan sam što smo ovo potpisali i nadam se dobroj saradnji naših armija u budućnosti - istakao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.