CRNA GORA

Podgorica uskoro dobija mural posvećen Palestini

Umjetnik Mišo Joskić počeo je sredinom jula uz pomoć volontera i članova Pokreta solidarnosti sa Palestinom izradu murala u ulici Mitra Bakića

Postavljanje murala u Podgorici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Anadolija

16.8.2024

Građani Crne Gore više puta su od početka agresije Izraela nad Palestinom izrazili saosjećanje sa palestinskim narodom. Podrška palestinskom narodu stiže i ovih dana iz Podgorice, gdje su u toku radovi na izradi murala, čija je poruka upravo izražavanje solidarnosti sa narodom Palestine.

Umjetnik Mišo Joskić počeo je sredinom jula uz pomoć volontera i članova Pokreta solidarnosti sa Palestinom izradu murala u ulici Mitra Bakića, kod autobuske stanice. Mural ovih dana već dobija obrise umjetničkog djela, a glavna poruka murala jeste osmijeh palestinske djece.

Denis Mekić, koordinator Pokreta solidarnosti sa Palestinom, u izjavi za Anadolu, kazao je da je izrada murala još jedna humana akcija građana i umjetnika Miša Joskića, kako bi i na ovaj način izrazili solidarnost i podršku palestinskom narodu, koji se u ovom momentu suočava sa genocidom.

- Glavna ideja murala je osmijeh palestinske djece, koji predstavlja manifestaciju nade, vjere, pozitivnog pogleda na svijet, da bez obzira na destrukciju, horor i sve ono najgore sa čime se palestinska djeca suočavaju, oni ponovo nalaze vremena za nadu i vjeru i kroz tu svoju postojanost, ne odustaju od borbe za slobodu, za nezavisnost, za pravdu - kaže Mekić.

Uprkos visokim temperaturama, umjetnik Mišo Joskić radi na ukrašavanju murala. Osim što će zgrada u blizini podgoričke autobuske stanice na ovaj način biti ukrašena umjetničkim djelom, brojni prolaznici će na ovaj način biti u prilici da se kroz pogled na mural prisjete patnji palestinskog naroda, ali i ogromne snage koju ovaj narod pokazuje od početka genocida.

Umjetnik Joskić u izjavi za AA kaže da, iz njegovog ugla, poruka murala je izražavanje solidarnosti sa građanima Palestine i važnosti izražavanja stava.

- Vjerujemo da svaka akcija i svaki glas može doprinijeti promjeni situacije. Oslikavanje murala je počelo prije nekih 15 dana, a ideja murala je nastala prije dvije godine, kada smo kontaktirali ambasadu Palestine. Njima se ideja jako dopala, a ostalo je da se realizuje u budućnosti. I kada su najnovija dešavanja krenula, Denis Mekić i njegova organizacija Pokret solidarnosti sa Palestinom su pokrenuli projekat. Planiramo da se mural završi početkom septembra - kaže Joskić.

On ističe da im se ljudi svakodnevno obraćaju i daju im podršku.

- Kako moralnu, tako i finansijsku, ali i sami izražavaju želju da se popnu na skelu da rade sa nama. Njihova podrška nam puno znači. Reakcije su uglavnom pozitivne, jer većina građana izražava isti stav - ističe Joskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.