PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić nakon protesta protiv iskopavanja litijuma i blokada: Ovo nije nikakav doprinos demokratiji

Ponosan sam što smo na tako uzdržan i miran način reagovali, naveo je Vučić

Vučić: Bilo je sve onako kako je potrebno. Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Z. K.

11.8.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije povodom sinoćnjeg protesta građana protiv rudarenja litijuma i projekta "Jadar".

Provođenje nasilja

- Obratit ću se oko tehničkih detalja i drugih stvari vezanih za jučerašnjih skup. Najpre, što se sadržajnog dijela tiče pokušat ću da kao predsjednik republike što manje govorim o tome jer bi svakako moja ocjena bila izrazito negativna, ali ponekad ćutanjem učinite uslugu i sebi ne samo drugima. 

Sam skup je protekao u demokratskoj atmosferi što je veoma važno za nas, za našu zemlju. Bilo je sve onako kako je potrebno da funkcioniše u demokratskoj zemlji - rekao je Vučić.

- Međutim, kada se protest završio, zauzimanje međunarodne stanice Prokop, stanice u Novom Beogradu, zaustavljanje motoputa i rada na samom mostu Gazela nisu bili nikakav doprinos demokratiji već izrugavanja ruglu demokratije kao političkog režima i provođenje nasilja i terora manjine - poručio je Vučić.

- Želim da čestitam svim bezbjednosnim snagama na profesionalizmu, trpeljivost, na poštovanju svih prava onih koji nisu poštovali prava drugih. Čak i intervencija izvedena je i bez upotrebe minimalne fizičke sile. Drugačije bi se oni proveli u svakoj zapadnoj zemlji. Ponosan sam što smo na tako uzdržan i miran način reagovali - naveo je Vučić.

Ekološka udruženja

Vučić je kasno sinoć sazvao sastanak u zgradi Predsjedništva, kako su javili mediji koji su to okarakterisala kao "neku vrstu kriznog štaba".

Podsjetimo, protest protiv rudarenja litijuma i projekta "Jadar" kompanije "Rio Tinto" održao se sinoć u Beogradu, na Terazijama od 19 sati, a organizovao ga je jedan broj ekoloških udruženja. Dio demonstranata je sa Terazija otišao na željezničke stanica Prokop i Novi Beograd gdje su cijele noći blokirali prugu dok ih policija nije rastjerala oko pola šest ujutru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.