ŠTA SE DEŠAVA

Crna Gora: Bošnjačku stranku napustila Edita Dedeić-Šahman i neki članovi iz Bara

Ubuduće ću djelovati kao samostalna odbornica, kazala je Dedeić-Šahman

Edita Dedeić-Šahman. Vijesti.me

Z. K.

10.8.2024

Odbornica Bošnjačke stranke (BS) u Skupštini opštine Rožaje Edita Dedeić-Šahman, napustila je tu partiju i najavila da će u budućem radu djelovati samostalno. Dedeić-Šahman je ranije bila predsjednica Foruma žena Bošnjačke stranke u Rožajama u dva mandata, a u ranijim sazivima je bila odbornica BS-a, članica Glavnog odbora partije, ali i članica Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Vraćanje mandata

- Bošnjačka stranka je izgubila principe na kojima je gradila svoje temelje prilikom osnivanja i izgrađivanja partije. Ubuduće ću djelovati kao samostalna odbornica i isključivo u interesu građana Rožaja koji su sve više nezadovoljni djelovanjem Bošnjačke stranke - kazala je “Vijestima” Dedeić Šahman.

Iz BS-a je “Vijestima” saopšteno da Dedeić-Šahman još nije formalno napustila partiju.

- Ukoliko do toga dođe, pozvat ćemo je da u skladu sa prije svega moralnim političkim načelima, vrati mandat partiji, koji je osvojila kao dio pobjedničke liste BS-a u Rožajama - rekli su iz partije na čijem je čelu Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” osipanje članova Bošnjačke stranke nastavilo se i unutar Opštinskog odbora (OO) u Baru, gdje je navodno više desetina članova te stranke u Baru javno uputilo zahtjev za iščlanjenje iz partije, nezadovoljni zbog ulasak BS-a u Vladu čiji su dio i prosrpske partije (Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija).

Iz BS-a, međutim, tvrde da su ih samo dva člana pisanim putem obavijestila da više nisu članovi Odbora u Baru.

- Povodom informacija da je BS u Baru napustilo na desetine članova, želimo da obavijestimo javnost da je riječ o netačnim i zlonamjernim tvrdnjama. U prilog tome stoji činjenica da su se OO BS Bar pisanim putem obratila dva člana Odbora, koja su obavijestila rukovodstvo OO da više nisu članovi odbora. Dakle, radi se o dva člana OO, a nikako o desetinama članova, kako se želi predstaviti javnosti - saopšteno je iz BS-a.

Prema saznanjima “Vijesti” ostavku na mjesto predsjednika Mjesnog odbora BS Zaljevo podnio je Kamber Karađuzović, koji je bio i član Izvršnog odbora BS u Baru. Iz Bošnjačke stranke su saopštili da su politički subjekt koji se svakodnevno širi i povećava i pojedinačni izlasci svakako ne mogu na bilo koji način poremetiti političku ideju i misao koju sprovodi partija.

Navode da sva istraživanja javnog mnjenja, koja sprovode druge političke partije i nevladine organizacije pokazuju rast podrške povjerenja politici BS-a.

Brojne kritike

- Naravno, svako ima pravo na drugačije političko razmišljanje i mi smo uvijek propagirali pluralizam u partiji. Našu snagu i podršku svakako ćemo potvrditi u vremenu koje je pred nama, najprije na izborima u Gusinju 15. septembra - kazali su iz BS-a.

Partija koju predvodi Ervin Ibrahimović od kraja jula je dio Vlade Milojka Spajića, u kojoj je dobila jedno potpredsjedničko i pet ministarskih mjesta. To je naišlo na brojne kritike nekadašnjih članova partije, bivših koalicionih partnera, ali i od članova Bošnjačkog vijeća, u kojem sjede i poslanici BS-a.

Dugogodišnji bivši funkcioneri BS-a nedavno su osnovali Bošnjački demokratski pokret (BDP), koji će, kako su saopštili osnivači, biti okrenut interesima bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Za predsjednika pokreta je izabran dugogodišnji funkcioner BS-a i član aktuelnog saziva Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Sead Šahman, koji je kritikovao rad BS-a otkad je na čelu te partije Ibrahimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.