REAKCIJE

HDZ osudio korištenje ustaških simbola, pa optužili Milanovića da je licemjeran

U tom kontekstu dotaknuo se i predsjednika Republike Zorana Milanovića optuživši ga da je licemjeran i ideološki isključiv

Andrej Plenković i Zoran Milanović. Sime Zelic / PIXSELL

FENA

8.8.2024

HDZ je u četvrtak najoštrije osudio korištenje ustaških simbola i zastava u Imotskom, pa su poručili kako se Hrvatska ne može temeljiti na propalim ideologijama i nedemokratskim režimima, a predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića optužili su da je "licemjeran i ideološki isključiv".

- HDZ najoštrije osuđuje korištenje nedopuštenih ustaških simbola i zastava u Imotskom te je na policiji i sudovima da primjereno reagiraju i sankcioniraju odgovorne pojedince - navodi se u saopćenju HDZ-a.

Domovinski rat

Naime, uoči nedavnog koncerta u Imotskom, na kojem su nastupali Mate Bulić, Dražen Zečić i Marko Perković Thompson, na glavnom se trgu pjevala ustaška pjesma "Evo zore, evo dana", na koncertu su neki od okupljenih nosili HOS-ove majice, uz njih su bile prisutne baklje i zastave s prvim bijelim poljem koje u svojem simbolu imaju “Za dom spremni”.

- Savremena Hrvatska temelji se na Domovinskom ratu, univerzalnim vrijednostima slobode, vladavine prava i demokratije te time i na jasnom odmaku od svih totalitarizama - i nacizma i fašizma i komunizma - poručuje HDZ i dodaje kako se moderna Hrvatska ne može temeljiti na propalim ideologijama i nedemokratskim režimima.

U tom kontekstu dotaknuo se i predsjednika Republike Zorana Milanovića optuživši ga da je licemjeran i ideološki isključiv. 

- Dok se o mahanju jugo-komunističkom zastavom nije oglašavao, ne želeći se zamjeriti svojim glasačima na rigidnoj ljevici, Milanović je iskoristio neprimjerene, protuzakonite postupke dijela ljudi u Imotskom kako bi kriminalizirao cijeli skup i više od 20.000 sagrađana koji su došli na koncert proslaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Dodaju i da je šutio dok je Miro Bulj, kojem SDP drži većinu u Sinju, u Hrvatskom saboru vikao ZDS. HDZ je uputio kritike i na Milanovićevo pozivanje na društvene i civilizacijske vrijednosti koje je, kako navode, kao predsjednik RH sistemski i svjesno urušavao, kršio Ustav i zakone, pozivao na nepoštivanje institucija, širio govor mržnje i primitivizam...

Teme partizana i ustaša

- Bliže se predsjednički izbori, pa Milanović nakon štetočinskog mandata na Pantovčaku očito nema što ponuditi osim ljevičarima omiljene teme partizana i ustaša te vlastitih političkih korijena, pa ponovno Hrvatsku dijeli na "naše i vaše" - poručuje se u priopćenju HDZ-a koje prenosi Hina.

Predsjednik Hrvatske Milanović u srijedu je poručio da ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvosmisleno slave režim tzv. NDH, a što se moglo vidjeti i čuti u Imotskom prije i tokom koncerta, nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj. 

- Ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona - napisao je Milanović na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.