OBUSTAVLJEN I SAOBRAĆAJ

Požar na teškom terenu kod Šibenika: Približio se kućama, čule se i eksplozije "zvončića"

Opožareno je gotovo 3,5 hektara borove šume

Požar u Šibeniku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
S. S.

6.8.2024

Veliki požar pogodio je danas Carićeve zavoje kod Šibenika, a kasnije je stavljen pod kontrolu. Zbog ovog požar za saobraćaj je zatvoren dio Jadranske magistrale. Opožarena je površina od gotovo 3,5 hektara, a u jednom trenutku su ga gasila čak četiri kanadera uz pomoć 60 vatrogasaca na terenu.

- Nema otvorene vatre, imamo dosta izdimljavanja. Opožareno je gotovo 3,5 hektara borove šume. Na terenu su trenutno dva kanadera koja rade na natapanju, i 60 vatrogasaca je u dijelovima požara i rade sanaciju - kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić. 

Dukić je dodao da se radi o teškom terenu zbog čega je teško predvidjeti hoće li požar tokom utorka popodne biti u potpunosti ugašen, no nastavit će raditi na natapanju ugašenih dijelova.

Građane su u jednom trenutku uznemirile detonacije za koje je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta potvrdio kako se radi o tzv. zvončićima.

- Očito je da na području koje je zahvatio požar ima ostataka minsko-eksplozivnih sredstava koji su eksplodirali u doticaju s toplinom, odnosno vatrom - izjavio je šibenski dogradonačelnik.

U jednom trenutku se požar približio i kućama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.