REGION

Marković: Ako SEP bude parlamentarna stranka, sarađivaćemo sa svima koji Crnu Goru vide kao stabilno, evropsko, demokratsko društvo

Ovo nije trenutak da argumentovano obrazlažemo izrečene konstatacije, rekao je Marković

Duško Marković. AntenaM

E. T.

24.6.2024

"Stranka evropskog progresa je stranka svakog člana Odbora, a ne Duška Markovića. Ja sam samo jedan od osnivača i svi su pokretačka snaga koja me navela na ovaj poduhvat", saopštio je osnivač Stranke evropskog progresa, bivi zamjenik predsjednika DPS-a i nekadašnji premijer Duško Marković.

Na predstavljanju stranke Marković je kazao da smatra da se ekonomskim i političkim procesima u Crnoj Gori upravlja neodgovorno i neozbiljno.

"Ovo nije trenutak da argumentovano obrazlažemo izrečene konstatacije, ali vjerujem da će biti prilike narednih dana", najavio je Marković, poručujući da su vrata nove stranke otvorena za sve, posebno za građane koji se osjećaju razočarano i prevareno.

"Dozvolite da podsjetim na jedan stav: Ne smatramo da je Crnoj Gori potrebno "pomirenje", to potenciranje je istovremeno nametanje krivice", kazao je Marković

Istakao je da je evropska stabilnost ozbiljno ugrožena i da je Crnoj Gori neophodna stabilnost.

"Vrijeme koje živimo zahtijeva takve donosioce odluka. Želim da saopštim: mi nijesmo ničiji politički projekat, nas pogled je pogled u budućnost", naglasio je Marković, dodajući da je Stranka evropskog progresa evropska partija demokratskih vrijednosti.

Članovi SEP-a. AntenaM

Putem Skajpa prisutnima se obratila i nekadašnja ministarka nauke Sanja Damjanović.

Rozelina Ljuđuraj je istakla da je ovaj projekat potreba Crne Gore.

"Neću odustati od onoga što je garantovano Ustavom i zakonom, zato vjerujem da je ova naša opcija primjer koji će dobrinijeti slobodu mišljenja", kazala je Ljuljđuraj, dodajući da vjeruje da Crnoj Gori mogu pružiti bolje sjutra.

Jelena Knežević je kazala da je dala podršku novom političkom projektu "zajedno sa ovim vrijednim ljudima" i da je njihova ključna vrijednost stabilna Crna Gora.

"Obećavam da ćemo se zalagati za sistem brige i jednakosti, to je ono što se u savremenom društvo zove progres", poručila je Knežević.

Ilija Mugoša je kazao da se osnivanjem Stranke evropskog progresa postavlja temelj za bolju, stabilniju i svjetliju budućnost.

"Vjerujemo da su evropske vrijednosti putokaz ka boljoj budućnost. Zato ćemo ponuditi pristojnu političku alternativu", kazao je Mugoša.

Mila Lakčević govorila je o mladima i obrazovanju, navodeći da je to odavno potcijenjena oblast.

"Upalio se crveni alarm za reagovanje. Ne treba kriviti mlade ljude, oni se samo orijentišu u skladu s vremenom. Zato je ovaj tim ljudi uzeo stvar u svoje ruke. Posvetićemo pažnju mladim ljudima jer je to proizvod za napredak društva", poručila je Lakčević.

Admir Mustajbašić je istakao da Crna Gora više ne može da čeka.

Članovi SEP-a. AntenaM

"Ova ideja ima cilj da zajedno radimo na upaređenju društva. Imamo za cilj da prekinemo destruktivni ciklus, vjerujemo da samo kroz dijalog možemo pobijediti razlike. Vjerujemo da Crna Gora može biti prosperitetna i pozivamo vas da zajedno radimo", kazao je Mustajbašić.

Odgovarajući na pitanja novinara Duško Marković je rekao da se nije razišao sa DPS-om, nego je izašao iz DPS-a.

"Prisjećam se dana kada smo CG obezbijedili mir i stabilnost, doprinio sam da Crna Gora bude utočište mira i stabilnosti. Kasnije smo CG okrenuli prema EU", kazao je Marković, navodeći da je Vlada koju je vodio okončala proces učlanjenja u NATO.

Istakao je da žele da daju priliku da se Crna Gora oporavi.

"Mi unutar Crne Gore moramo biti zajedno i složni. Mi imamo svoj put, a DPS svoj. Viđećemo kako će to izgledati u budućnosti. Ako nam građani budu vjerovali bićemo parlamentarna stranka. Ako budemo parlamentarna stranka sarađivaćemo sa svima koji Crnu Goru vide kao stabilnu zemlju i evropsko demokratsko društvo", kazao je Marković.

Duško Marković. AntenaM

Podsjetio je da je sa bivšim predsjednikom i nekadašnjim premijerom Milom Ðukanovićem sarađivao 30 godina.

"Ja držim do tih odnosa. Sa njim se nisam vidio neko vrijeme, nijesu postojali razlozi za to. U svakom slučaju drugačiji pogled imamo na trenutna dešavanja", kazao je Marković.

Naveo je da je DPS za njega veliko iskustvo, ali da je pravio greške i propuste.

"DPS je pravio greške i propuste, ali je zbog toga DPS otišao u opoziciju. DPS je za mene veliko iskustvo. Dakle, DPS se bavio strateškim stvarima. Uređivali smo kuću, a dvorište smo zaboravili. Nismo radili na tome da nam prilaz kući bude bolji", objasnio je Marković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.