APEL GRAĐANIMA

Jako nevrijeme pogodilo dijelove Srbije: Vanredna situacija proglašena u Novom Pazaru

Usljed obilnih kiša praćenih gradom, Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara donio je danas odluku o proglašenju vanredne situacije

Usljed obilnih kiša. Platforma X

Anadolija

21.5.2024

Usljed obilnih kiša praćenih gradom, Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara donio je danas odluku o proglašenju vanredne situacije, prenosi Anadolija.

- Povećani su vodostaji Jošanice, Trnavice i Raške, a situacija je najozbiljnija na području Trnavice, prema dojavama mještana, dosta seoskih puteva je neprohodno. Sva mehanizacija javnih preduzeća, privrednih subjekata je na terenu kako bi se nastale štete sanirale i situacija na terenu vratila u prvobitno stanje - kazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

On je istakao da će dežurni timovi i tokom noći pratiti razvoj situacije na terenu i stanje riječnih tokova.

Gradski štab apelovao je na građane da u vrijeme nepogoda budu u svojim kućama, a naročito brinu o kretanju djece koja idu u školu.

- Po građane je najbezbjednije da se pridržavaju upozorenja i obavještenja Štaba, da izbjegavaju približavanje riječnim obalama i da naročito obrate pažnju na bezbjednost djece u naseljima oko rijeka - saopćeno je na web stranici Grada Novog Pazara.

Ekipe su na teren izašle nakon prvih prijava građana, javna preduzeća i drugi subjekti suočeni su sa teškim uslovima, ali prema riječima Ismaila Dupljaka, rukovodioca Odjeljenja za vanredne situacije, kiša je stala i ulice su prohodne i u onim dijelovima Novog Pazara gdje je došlo do zastoja u slivanju vode u kanalizacionu mrežu. Brojne ekipe dežuraće duž riječnih tokova i na drugim lokacijama i u noćnim satima.

Kako javljaju srbijanski mediji, u jakom nevremenu, koje je oko 17 sati zahvatilo Sombor i okolinu, nastradala je ženska osoba, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Žena je od zadobijenih povreda preminula na licu mjesta, saopćeno je iz srbijanskog MUP-a.

U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo zapadnu Srbiju i donijelo obilnu kišu, a u pojedinim mjestima padao je grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.