JEDINA UNIJA JE EVROPSKA

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore poručilo Dodiku: "Uzdrži se od ekspanzionističke i nacionalističke retorike"

Dodik je ranije rekao „da Srbi u ovom vijeku trebaju formirati jedinstvenu državu koju čine Srbija, Crna Gora i RS“

MUP CG: Pozivamo Dodika da se ponaša državnički. MUP CG / Avaz

N. H.

28.10.2023

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo je predsjednika RS-a Milorada Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke reotrike, te da se ponaša državnički i politički.

Dodik je ranije rekao „da Srbi u ovom vijeku trebaju formirati jedinstvenu državu koju čine Srbija, Crna Gora i RS“.

Retrogradne ideje

Podsjećaju da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici pojedinih političara iz regiona.

U MVP-u ističu da je Crna Gora, kao građanska, sekularna i multietnička država, posvećena dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrijednost i spoljnopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cjelini.

Nedopustivi komentari

- Nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona, stoga pozivamo g. Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina – poručuju u MVP-u.

Dodali su da je jedina unija u kojoj se Dodik može naći sa Crnom Gorom je Evropska, „iako u njeogovom slučaju, zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost“, prenosi Pobjeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.