FRUŠKA GORA

Uginuo bizon Đuka, u stadu ostale četiri ženke

S obzirom na to da je Đuka bio jedini mužjak, proces opstanka bizona na Fruškoj gori doveden je u pitanje

Bizon Đuka: Stigao na Frušku goru krajem marta 2022. godine. Tanjug

D. R.

17.10.2023

Bizon Đuka koji nastanjuje Frušku goru od marta 2022. godine, uginuo je prošle nedjelje, nezvanično saznaje "Euronews Srbija". Iz Nacionalnog parka Fruška gora za Euronews Srbija kažu da će "dati zvanične informacije čim im Naučno-veterinarski institut Novi Sad dostavi zvanične podatke zašto se desilo uginuće".

Stado izloženo stresu

Nisu ni demantovali ni potvrdili navode da je bizon Đuka uginuo. Euronews Srbija je ovim povodom kontaktirao i Fernanda Morana, veterinara iz Španije koji je bio uključen u projekt. On navodi da ga iz Nacionalnog parka nisu obavijestili da je Đuka uginuo i naglašava da je stado posjetio početkom juna ove godine i da su tada bizoni imali „dijareju“.

- Dio životinja je imao proces dijareje veoma tipičan za ovu vrstu kada dođe promjena godišnjih doba. To stanje obično prestaje samo od sebe, ali sam preporučio tretman za pogođene životinje i Nacionalni park je to uradio. Kasnije sam saznao da je krajem jula cijelo stado bilo izloženo priličnom stresu zbog jakih oluja. Nisam dobijao informacije o životinjama pa sam pomislio da je sve uredu - navodi Moran za Euronews Srbija.

Upitan opstanak

Dodaje da će kontaktirati NP Fruška gora i pitati da li se nešto desilo i da li im je potrebna pomoć.

Podsjetimo, bizon Đuka i četiri ženke bizona stigli su na Frušku goru krajem marta 2022. godine. S obzirom na to da je Đuka bio jedini mužjak, proces opstanka bizona na Fruškoj gori doveden je u pitanje.

Veliku pažnju privukao je ljetos kada je Đuka sa svojim bizonkama – Fruška, Mila, Ninja i Cveta – pobjegao iz ograđenog dijela staništa, a nakon oluje u kojoj je oštećena ograda. Imena bizonima dali su građani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.