OZBILJNI RAZGOVORI

Američka senatorica: Odgovorni za napad na kosovsku policiju u Banjskoj moraju odgovarati

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani susrela se u petak, u Prištini s američkom senatoricom Šahin i senatorom Piterom Velšom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani susrela se u petak, u Prištini s američkom senatoricom Šahin i senatorom Piterom Velšom. President of the Republic of Kosova

FENA

13.10.2023

Američka senatorica Džin Šahin (Jeanne Shaheen) koja boravi u službenoj posjetj Prištini kazala je kako je jako važno da odgovorni za napad na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, kada je poginuo jedan policajac i tri srpska napadača odgovaraju te istakla kako se nada da će Srbija sarađivati po tom pitanju.

- Ovdje smo da podržimo Kosovo, državu koju je SAD s velikim ponosom podržavao godinama, imamo iste vrijednosti i nastavit ćemo stajati uz vas - rekla je senatorica Šahin.

Osvrt na teroristički napad

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani susrela se u petak, u Prištini s američkom senatoricom Šahin i senatorom Piterom Velšom (Peter Welch), a na sastanku je pored ostalog bilo riječi i o najnovijim događanjima u toj zemlji s posebnim osvrtom na teroristički napad 24. septembra na sjeveru Kosova.

Osmani je i tom prilikom ponovila da iza oružanog napada na kosovsku policiju stoji Srbija, te je američke senatore upoznala s izvještajima kosovskih sigurnosnih institucija i koracima koje su predstavnici vlasti u Prištini poduzeli kako bi rasvijetlili ovaj slučaj .

Osmani cijeni da Srbija kao satelit Rusije ima namjeru destabilizirati ne samo Kosovo nego i cijelu regiju zapadnog Balkana.

- Kosovo je pokazalo ozbiljnost akcijama provođenja zakona, dok smo u Srbiji vidjeli suprotno, gdje Vučićev režim ne samo da ne hapsi pripadnike terorističke i paravojne grupe, već im je odlučio pružiti podršku i veličati ih - kazala je Osmani.

Srbija mora odgovarati

Kosovski premijer Albin Kurti također je tokom razgovora s američkim senatorima kazao kako je vrijeme da Srbija odgovora za oružani napad na sjeveru Kosova jer će se u protivnom napadi nastaviti.

- Vrijeme je da Srbija odgovara, inače će se ovakva ponašanja i napadi nastaviti. Također sam obavijestio senatore da se dijalog koji vodi Evropska unija (EU) ne može nastaviti kao da se ništa nije dogodilo, ne možemo dalje raditi s ovim statusom quo - kazao je kosovski premijer, prenose Reporteri.net.

Kurti smatra kako se mora preduzeti niz koraka kako bi dijalog imao šanse za uspjeh te da je izuzetno važno imati uravnotežen pristup, uključujući kažnjavanje svakog kršenja temeljnog sporazuma i aneksa za provedbu Ohridskog sporazuma.

Nakon oružanog napada u Banjskoj dijalog između Kosova i Srbije pao je u drugi plan dok službeni Beograd negira umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade, istovremeno Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Dolazak "Velike petorke"

Prisjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak predstavnika evropskih zemalja koji bi s posebnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom trebali posjetiti Beograd i Prištinu 21. oktobra.

Radio Slobodna Europa podsjeća da su članovi takozvane "Velike petorke" boravili u Srbiji i na Kosovu krajem januara, povodom sljedeće runde dijaloga Beograda i Prištine. Tada je tema razgovora bio francusko-njemački plan za Kosovo koji je kasnije dogovoren u februaru u Briselua aneks primjene je usuglašen u martu, u Ohridu.

Također i predstavnik njemačke vlade za zapadni Balkan Manuel Saracin rekao je da je nakon događaja od 24. septembra situacija na Kosovu i dalje "pomalo opasna" te je zatražio od Kosova i Srbije da se suzdrže od tenzija.

- Situacija je pomalo opasna. Imamo jasno obećanje Srbije da neće napraviti nikakvu glupost i uključiti srpsku vojsku ili policiju na Kosovu. Stoga se nadamo da će situacija sada biti pod kontrolom, ali moramo preduzeti dalje korake s mjerama deeskalacije kako bismo održali situaciju mirnom i vratili se u produktivnu atmosferu - rekao je Saracin u razgovoru za DW .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.