CRNA GORA

Knežević: Spremni smo na ustupke, ali treba da nam pripadne mjesto predsjednika Skupštine

Rekao je da ne mogu prihvatiti da treći budu drugi

Bulatović i Knežević na sastanku sa Milatovićem. Kabinet predsjednika Crne Gore

H. J. I. / Vijesti.me

1.8.2023

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je da su on i funkcioner partije Predrag Bulatović imali veoma iscrpan i konstruktivan razgovor s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Milatović je sa predstavnicima DNP-a obavio konsultacije o formiranju vlade.

Raspodjela resora

- Jasno smo mu saopštili da želimo vladu sastavljenu od avgustovske većine i naravno partija manjinskih naroda. Dali smo doprinos pregovorima, posebno oko principa broj 7, da raspodjela resora ide prema broju osvojenih glasova. Bili smo spremni na ustupke, ali ne i na poniženja - rekao je Knežević.

Dodao je da pravila koja važe za druge treba da važe i za ZBCG.

- Jer oni koji su bili drugi ne treba da budu tretirani kao posljednji. Ako primijenimo princip 7, mjesto premijera pripada PES a mjesto predsjednika Skupštine ZBCG - poručio je Knežević.

Rekao je da ne mogu prihvatiti da treći budu drugi.

- Uz svo uvažavanje kolega iz Demokratske Crne Gore. Ako bi se primijenio princip sedam, nama treba da pripadne sedam ministarskih mjesta, ali smo spremni na ustupke.

Optimalno rješenje

Knežević smatra da lider PES-a Milojko Spajić treba ponovo da aktivira razgovore kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

- Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku DPS-a ili neke druge partije, mi nismo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a smatramo da je potrebna većina od 49 - rekao je Knežević.

Milatović je ranije danas, u Rezidenciji predsjednika na Cetinju, razgovarao s predstavnicima Demokrata i liderom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem.

Predsjednik Crne Gore je jučer, sastancima sa Pokretom Evropa sad, Demokratskom partijom socijalista i Novom srpskom demokratijom, otpočeo konsultacije, kako bi se uvjerio da li neka od partija ima podršku za izbor vlade.

Iako ima rok od mjesec da odredi mandatara, on je ranije najavio da će to uraditi za petnaestak dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.