PRIJEM NA CETINJU

Milatović: Crna Gora je simbol istrajnosti, baklja nepokornosti nikad nije ugašena na crnogorskom kršu

Sjećajući se žrtve predaka, u godinama koje dolaze, nama ostaje lakši dio posla – da u miru nastavimo da izgrađujemo našu Crnu Goru, rekao je

Jakov Milatović. RTCG

S. S.

12.7.2023

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da su 13. juli 1878. i 1941. godine najznačajniji datumi u crnogorskoj historiji, poručivši da nema većeg ideala od slobodne, antifašističke i jednake Crne Gore.

- Vjekovi borbe za opstanak, na kamenoj raskrsnici Evrope, učinili su ovu zemlju simbolom istrajnosti, čiji je svaki pedalj slobode skupo plaćan životima njenih najboljih sinova i kćeri. Luča nepokornosti nikad nije ugašena na ovom našem kršu. Nema 13. jula 1941. godine bez 13. jula 1878. godine. Dva istovjetna datuma u mjesecu, razdvojena 63 godine, zapravo su simbioza slobode i prkosa, kao najvažnijih karakternih odrednica crnogorske državotvorne težnje" -istakao je predsjednik Crne Gore na prijemu koji je, sa prvom damom Milenom Milatović, večeras priredio na Cetinju, povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore.

Vrijednosna vertikala

Kazao je da je 13. julom zaokružena vrijednosna vertikala razvoja Crne Gore, zasnovana na slobodi, antifašizmu i jednakosti.

- Kao predsjednik Crne Gore, radujem se što smo danas ovdje i što, bez obzira na naciju, vjeru ili politička uvjerenja, možemo složno da pošaljemo poruku da od slobodne, antifašističke i jednake Crne Gore nemamo većeg ideala. Svako vrijeme nosi nove izazove, a na nama danas je da temelje koje smo osvojili na Berlinskom kongresu i žrtvu učesnika Trinaestojulskog ustanka koju smo dali u narodnooslobodilačkoj borbi, ugradimo u našu budućnost i budućnost naše djece.

Sjećajući se žrtve predaka, u godinama koje dolaze, nama ostaje lakši dio posla – da u miru nastavimo da izgrađujemo našu Crnu Goru, čineći je poželjnim mjestom za život svih nas i stojeći nepokorno na braniku njene slobode. Kao sin, otac i suprug, cijeneći istorijsku i savremenu ulogu crnogorske majke, kćerke, sestre, supruge, današnji dan vidim kao priliku da se podsjetimo njihovog nesebičnog doprinosa i odamo poštovanje za teret koje su nosile i koji nose u društvu kome pripadamo - istakao je Milatović.

Oda crnogorskim ženama

Podsjetio je da su žene nerijetko u direktno učestvovale u borbama.

- Baš kao što je kralj Nikola opjevao u "Balkanskoj carici", djelu koje samo po sebi predstavlja odu crnogorskim ženama, njihove ruke su na bojnim poljima dodavale borcima za crnogorsku slobodu "vode, praha i olova", "ostavljajući suze za drugo mjesto i druge dane". Nerijetko su i direktno učestvovale u borbama, pa je ostalo zapisano da je u toku narodnooslobodiličkog rata u Jugoslaviji učestvovalo 2.546 žena iz Crne Gore, od kojih su 483 izgubile život u ratnim borbama, a njih osam je odlikovano Ordenom narodnog heroja za izvanrednu hrabrost i zasluge u ratu. Moja supruga će zato dati poseban omaž crnogorskim ženama. Dragi prijatelji, U želji da, iz godine u godinu, Trinaesti jul proslavljamo u miru i blagostanju, zahvaljujem Vam se na pažnji i želim nam srećan praznik. Živjela Crna Gora", zaključio je Milatović.

Smanjiti ekonomsko potiskivanje žena

Prva dama Crne Gore Milena Milatović rekla je kako želi dati omaž svim ženama čija su postignuća i žrtve ugrađeni u temelje te države.

Kazala je kako je neophodno boriti se za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za dodatno veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja, te da se mora učiniti sve da se iskorijeni svaki vid nasilja.

- Danas, takođe želim i da budem glas svih žena koje svojim radom, onim što ga vidimo i onim što ga ne vidimo, značajno doprinose stvaranju nove Crne Gore: pravedne, ravnopravne i jednakih šansi - dodala je.

Žene Crne Gore su, kako je istakla, svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu, i zajedno sa muškarcima učestvovale u obnovi zemlje poslije rata. Time su, kako je kazala, trasirale put u konstituisanju novog društvenog poretka koji je doveo do sve većeg učešća žena u političkom i javnom životu u Crnoj Gori.

- O tome najbolje svjedoči prisustvo žena na večerašnjem prijemu, među kojima se nalaze i predsjednica parlamenta, ministarke, poslanice, sutkinje, uspješne preduzetnice, umjetnice, sportistkinje… Danas žene imaju karijere kakve ranije generacije nijesu mogle ni zamisliti dok su istovremeno uspješne i u tradicionalnim ulogama koje imaju kao majke, kćerke, sestre i supruge - navela je Milatović.

Statistički podaci

Iako, kako je rekla, statistički podaci ukazuju da je položaj žena danas u mnogim aspektima bolji nego ikada ranije, "svi dobro znamo da imamo još puno posla".

- Kako bismo postavili zdravije temelje našeg društva, moramo se boriti za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za dodatno veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja. Nikada ne smijemo prestati da radimo na podsticanju još veće zastupljenosti žena u politici, biznisu, nauci. I najvažnije: moramo zajedničkim snagama učiniti sve što možemo da iskorijenimo svaki vid nasilja, uključujući i rodno-zasnovano, koje, nažalost, u nekim slučajevima ima tragičan ishod - naglasila je ona.

Kao sve društvene promjene, dodaje, "i ova je spora i teška", te zahtijeva odlučnost i istrajnost, kako žena, tako i muškaraca. "Međutim, to je jedini ispravan put i naša je obaveza da ga slijedimo", poručila je ona.

- Moj suprug i ja vjerujemo da obrazovanje može najefikasnije ubrzati ovaj proces i zato je važnost obrazovanja u fokusu našeg zajedničkog javnog angažmana. Uostalom, upravo nas je obrazovanje dovelo do ovog mjesta sa kojeg vam se večeras i obraćamo. Našim primjerom potvrđujemo da predan rad, sistematično učenje i sposobnost kritičkog razmišljanja može svakoga kvalifikovati ne samo da dobije posao koji želi, već i da postane predsjednik države. Nadamo se da će jednoga dana takav put imati i prva predsjednica Crne Gore. Obrazovane, samosvjesne, osnažene - savremene žene svoj društveni status zasnivaju na znanju i vještinama, svjesne da je jedini istinski uspjeh onaj koji je u cjelosti samo njihov - kazala je Milena Milatović.

Bezrezervna podrška

Poručila je svima koji, kako je kazala, svojim profesionalnim ili ličnim angažmanom žele da učine društvo ravnopravnijim i pravednijim – da će u predsjedniku Crne Gore i njoj kao prvoj dami uvijek naći bezrezervnu podršku.

- Hrabrost koja se bori bolja je od slabosti koja traje - kazao je Hegel. Ja vam s ovog ponosnog mjesta poručujem da budemo hrabre. Hrabre kao žene koje su 13. jula utkale svoje živote u bit će slobodne Crne Gore. Njegujmo ljubav prema sebi, prema drugima i prema istini. Promjena počinje od nas samih. Uostalom, to dugujemo budućim generacijama, te svojim primjerom moramo pokazati djevojčicama i dječacima koji dolaze kako izgleda ravnopravnost. Jedino na ovaj način ćemo Crnu Goru učiniti boljim, pravednijim i ljepšim mjestom za život. U čast naših pretkinja i za budućnost naših nasljednica, Trinaesti juli proslavljamo sve bliži tom cilju. U to ime, želim nam srećan praznik. Živjela Crna Gora i živjele žene Crne Gore - zaključila je ona.

Na prijem su došli predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, građanski aktivisti, raniji najviši državni funkcioneri, kao i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.