BEOGRAD

Vučić i Milatović: Važni koraci ka političkoj revitalizaciji odnosa dviju zemalja

Vežu nas zajednička historija i tradicionalna bliskost, kao evropski cilj, rekao je Milatović

Aleksandar Vučić i Jakov Milatović. Printscreen

H. J. I.

10.7.2023

Aleksandar Vučić dočekao je predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dviju zemalja, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Na svečanom dočeku bili su prisutni i ministri u Vladi Srbije. Nakon sastanka koji su imali, dvojica predsjednika obratili su se javnosti. 

Trgovinska razmjena

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da ugostim predsjednika Milatovića. Dijelimo mišljenje da je jačanje bilateralnih veza od ogromne uzajamne koristi. Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmjenu i proporcionalnu broju stanovnika, rekao bih da s Crnom Gorom imamo najveću. Za nas je Crna Gora izuzetno važan partner, ne samo zbog ekonomije, već i tradicionalne bliskosti, ne samo naših građana, već i velikog broja Srba koji žive u Crnoj Gori, ali i Crnogoraca koji žive u Srbiji. Zato gledamo kako da unaprijedimo odnose - rekao je Vučić i dodao:

- Danas je predsjednik tražio od nas najbolju moguću poziciju na EXPO-u. Crna Gora će svakako tu poziciju imati na beogradskom EXPO-u. Razgovarali smo o izgradnji saobraćajnica kojima bismo do Crne Gore stigli za četiri sata, možda i manje. Danas smo analizirali tehnička neslaganja, da bismo ih što prije riješili. Oni žele da naprave terminal za tečni gas u Baru, a Srbija je zainteresovana da dio gasa kupuje. Razgovarali smo o geopolitičkim, ekonomskim, doslovno svim temama. Imali smo veoma dug razgovor danas - rekao je Vučić.

Revitalizacija odnosa

Jakov Milatović poručio je da mu je zadovoljstvo što je danas u Beogradu.

- Ovo su važni koraci ka političkoj revitalizaciji odnosa naših dviju zemalja. Srbija je Crnoj Gori najvažniji trgovinski partner. Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru. Gosti iz Srbije su samo u prošloj godini imali udio od 25 posto ukupnih noćenja stranih turista u Crnoj Gori. Srbija je prošle godine bila najveći strani investitor u Crnoj Gori. Sve ovo govori o važnosti naših ekonomskih odnosa. Paradoksalno, nemamo zajedničke granične prelaze.

Vežu nas zajednička historija i tradicionalna bliskost, kao evropski cilj.

Drago mi je da je predsjednik Vučić iskazao interesovanje za izgradnju terminala za tečni bar u Luci Bar. Prostor za unapređenje također postoji u oblasti energetike i IT industrije - napomenuo je Milatović, čestitajući Srbiji na tome što je domaćin EXPO-a.

Tabu teme

Odgovarajući na pitanja novinara o izručenju Svetozara Marovića Crnoj Gori, Vučić je odgovorio:

- Stavite se nekada u naše cipele. Zašto se u našim odnosima uvijek traži razlog da bi se ovaj drugi okrivio za nešto, nepoštovanje nekoga? Jeste li ste se zapitali da li Srbiju boli priznanje lažne države od strane Crne Gore? Donosimo u narednih 10-12 dana ko će biti ambasador u Crnoj Gori - rekao je i dodao da Marović nije tabu i da tabu teme ne smiju postojati.

Govoreći o političkim odnosima, ponovio je da dvije zemlje dijele evropski cilj, i da Evropska unija nema alternativu. Uputio je javni poziv predsjedniku Vučiću da posjeti Podgoricu i da time pokažu da su okrenuli novi list u političkim odnosima.

Inače, to je prva posjeta jednog crnogorskog predsjednika poslije sedam godina. Milatović je u zvaničnu dvodnevnu posjetu Srbiji stigao u nedjelju, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio ga je sinoć na večeri.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.