PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović: Od tužilačke odluke će zavisiti kome će dati mandat za sastav Vlade, vjerujem da je Spajić rekao istinu

Odgovorno ću pristupiti formalnim konsultacijima oko formiranja Vlade nakon što bude konstituisan parlament, rekao je

Jakov Milatović. TV Vijesti

S. S. / Vijesti.me

29.6.2023

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da će dodjela mandata za sastav nove Vlade zavisiti od tužilačke odluke u slučaju afere "Do Kvon", ističući da ima povjerenje u lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića da je ono što je izjavljivao tim povodom istina.

- Mislim da tu stvari treba da pojasne nadležni organi. Do Kvona ne poznajem, znam samo ono što se piše po medijima. Ne bih trenutno komentarisao istrage koje je pokrenuo SDT. Ono što znam je da je Spajić predvodio listu koja je osvojila najveći broj mandata i da će biti najjača u narednom sazivu Skupštini. Odgovorno ću pristupiti formalnim konsultacijima oko formiranja Vlade nakon što bude konstituisan parlament. Još stižu žalbe, tako da nemamo završen izborni proces, kao ni konačne rezultate izbora, pa će sve biti pomjereno ka drugoj polovini jula i tek onda predsjednik Crne Gore počinje formalne konsultacije - rekao je Milatović u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

Isti odgovor kao i javnost

Milatović je rekao da je od Spajića dobio isti odgovor koji je dobila i javnost po pitanju ove afere.

- Spajić je obrazložio poznanstvo sa tim gospodinom. Što se tiče predsjedničke kampanje, situacija je jasna, finansiranje je pokazano kroz izvještaj ASK-a i tu je situacija čista. Spajić dodatno i tužilaštvo treba da odgovore na sva pitanja - naglasio je Milatović.

Predsjednik Crne Gore navodi i da se sa Spajićem vidi periodično i da imaju periodičnu komunikaciju.

Milatović je rekao da će dati mandat onome koji ima podršku 41 poslanika.

- Ukoliko 41 poslanik mi donese dokaz, odnosno potpise, i stanu iza nekog mandatara u tom slučaju moram dati mandat njemu. Najveću vjerovatnoću da dođe do 41 potpisa ima onaj koji je najjači i ima najveću podršku. Čini mi se da je u ovom trenutku to Evropa sad - istakao je Milatović.

DPS i DF u vlasti?

Milatović nije konkretno odgovorio da li je moguće da DPS i DF budu dio nove vlade.

Na pitanje da li DF može biti dio u vlasti, s obzirom na to da ih zapad ne vidi kao partnere, Milatović je rekao da su ti koji biraju vlade, te da treba tražiti zajednički imenitelj sa što većim brojem političkim činilaca.

- Tu ne govorim o DPS-u, DF-u, Evropi sad, već principijelnim stvarima. Vlada koja se okuplja oko principa i programskih ciljeva i koja ima veću podršku u parlamentu stabilnija. Brojnost ne treba tražiti na uštrb principa, ali treba biti spreman da se na zajedničkom imenitelju radi istrajno i uporno i tako što ćeme političke partnere emancipovati - naglasio je Milatović.

Istakao je da nije fer da sada sa pozicije predsjednika države, kada tek predstoje pregovori, govori o potencijalnim činiocima buduće izvršne vlasti, dodajući da je bitno da su u Skupštini proevropske partije koje se zalažu za ulazak Crne Gore u EU.

Govoreći o prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji koja će biti realizovana u julu, Milatović je rekao da želi da normalizuje odnose dvije zemlje. Istakao je da će tokom susreta sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem spomenuti i izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori.

O posjeti Srbiji

Na pitanje da li će potegnuti pitanje sa Vučićem kada će Srbija prestati da se miješa u procese u Crnoj Gori, Milatović je rekao da je sigurno je da će mnoge od tih tema biti predmet razgovora.

Upitan da li mu je prihvatljivo da Srbija ponovo pošalje Vladimira Božovića za ambasadora, on je rekao da ne bi komentarisao Božovića, ali da bi volio da se obije države dogovore da na jesen pošalju nove ambasadore i da na taj način restartuju odnose i unapređuju ih.

Komentarišući žestoku reakciju Vučića na njegov i Abazovićev prijedlog o posredovanju Crne Gore u pregovorima Beograda i Prištine, Milatović je kazao da to ne bi komentarisao.

- Njegovo je pravo da tako komentariše - istakao je Milatović, prenose, između ostaloga, crnogorski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.