RAZGOVARALA S KURTIJEM

Predsjednica Evropske komisije pozvala na deeskalaciju na Kosovu

Naglasila sam hitnu potrebu za deeskalacijom i povratkom u dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz pomoć EU, poručila je na Twitteru

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Twitter

N. Aj.

27.6.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen), razgovarala je s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i prenijela stajalište evropskih institucija da su neophodne mjere ka smirivanju tenzija na sjeveru Kosova.

- Naglasila sam hitnu potrebu za deeskalacijom i povratkom u dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz pomoć EU - saopćila je Fon der Lajen na svom nalogu na Twitteru.

Ona je potvrdila da će o istoj temi razgovarati kasnije u toku dana i s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Evropska unija insistira od zvanične Prištine da povuče specijalne policijske jedinice iz općinskih objekata na sjeveru, da gradonačelnici napuste zgrade i rade iz alternativnih lokacija, te raspisivanje vanrednih lokalnih izbora za četiri općine na sjeveru Kosova. Od Srbije se traži da osigura da Srbi učestvuju na ovim izborima.

Evropska unija je poručila da je spremna uvesti mjere protiv strana koje ne ispoštuju zahtjeve.

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle 26. maja, kada su novi albanski predsjednici općina na sjeveru - naseljenih većinom Srbima - ušli u zgrade općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Lokalno srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo izbore, tome se suprotstavilo i uslijedili su kontinuirani protesti ispred općina.

Kosovske vlasti posljednjih dana uhapsile su nekoliko pripadnika srpske zajednice, koji su, navodno, učestvovali u nasilju nad pripadnicima NATO misije na Kosovu, KFOR-a, kosovske policije i novinarima koji izvještavaju sa sjevera.

O neophodnosti da se prilike smire s liderima Kosova i Srbije je u ponedjeljak, 26. juna, razgovarao američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.