PREMIJER KOSOVA

Kurti: Kada saznam kako su uhapšeni policajaci odlučit ću da li idem u Brisel

Rekao je da bi sastanak mogao da bude 22. ili 23. juna

Albin Kurti. AP

H. J. I.

19.6.2023

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da će o odlasku u Brisel na sastanak u okviru dijaloga sa Beogradom odlučiti čim sazna u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje je uhapsila srbijanska policija, prenosi Koha. 

"Osveta za borbu protiv organiziranog kriminala"

On je dodao da će da sačeka posjetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija zatvoru u Kraljevu u kom se nalaze trojica kosovskih policajaca, prenosi Kosovo online.

- Kada budem imao podatke na osnovu posjete policajcima koji se drže kao taoci u Srbiji kao osveta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, donijet ću odluku i saopštit ću je - rekao je Kurti.

Rekao je da bi sastanak mogao da bude 22. ili 23. juna.

S druge strane, u Briselu očekuju poziitivan odgovor i nadaju se da će moći da organizuju i trilateralan sastanak, odnono da će Aleksandar Vučić i Albin Kurti pristati direktno da razgovaraju.

"Smirivanje situacije na terenu"

Sudbina sastanaka zavisi od poteza koje će obje strane povući u međuvremenu.

Potpredsjednik Evropske komisije i šef službe za vanjske poslove EU Žozep Borelj (Josep Borrell) saopštio je u četvrtak da je pozvao Aleksandra Vučića i Albina Kurtija na hitan sastanak naredne sedmice u Briselu.

- Moram da pozovem na smirivanje situacije na terenu, a pošto se situacija pogoršava iz dana u dan, ponovo smo u fazi "kriznog menažmenta". Pozvao sam dvije strane, Kosovo i Srbiju, na krizni sastanak naredne sedmice - rekao je Borelj u četvrtak, nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.