PREMIJER ALBANIJE

Rama negira kontakt sa bivšim agentom FBI-a pod optužnicom

Prema vlastima, Mekgonigel je krajem 2017. godine uzeo ukupno 225.000 dolara od "Osobe A"

Rama: Optužbe protiv Mekgonigala nemaju veze sa mnom. Twitter / Facebook

E. Ć.

27.1.2023

Optužnice protiv bivšeg visokorangiranog agenta FBI-a Čarlsa Mekgonigala (Charles McGonigal), pored veza sa ruskim oligarsima ukazuju da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Tužioci su u odvojenom slučaju podnesenom u Vašingtonu rekli da najmanje od avgusta 2017. on nije otkrio svoju vezu s bivšim službenikom albanske obavještajne agencije.

Je li bilo "kontakta"

Prema optužnici nije otkrio ni da je "imao kontakte" s albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je izjavio kako optužbe protiv bivšeg službenika FBI-a nemaju nikakve veze s njim.

- Službenik FBI-a je u Americi optužen za stvari koje nemaju veze sa mnom, a u Albaniji počinje proces protiv mene u maniru "Big Brother" politike, medijskih kanala i portala! Navikao sam, ali odnedavno sam odlučio da prestanem da vadim svaki kamen koji se svakodnevno baci u rijeku - rekao je Rama.

Prema vlastima, Mekgonigel je krajem 2017. godine uzeo ukupno 225.000 dolara od "Osobe A", prvi put u automobilu parkiranom ispred restorana u Njujorku, a sljedeća dva puta u kući te osobe u Nju Džerziju. Prema optužnici, bivši službenik FBI-a je "rekao 'Osobi A' da će novac biti vraćen."

Nekoliko mjeseci kasnije, na urgiranje Mekgonigala, FBI je otvorio istragu protiv američkog lobiste koji je radio za albansku političku partiju – Raminim rivalima. U toj istrazi je Osobu A označena kao izvor informacija.

Sali Berisha, predsjednik Demokratske stranke (PD), najveće opozicione stranke u Albaniji, zatražio je od Kancelarije specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPAK) da istraži Raminu navodnu povezanost s ovom aferom. Rekao je da SPAK služi stranci na vlasti ako ne pokrene istrage o tom slučaju.

Šta kaže pravosuđe SAD

Zastupnik Demokratske stranke Gazmend Bardhi rekao je da se obratio SPAK-u po ovom pitanju.

- Američko pravosuđe potvrđuje da je Edi Rama preko bivšeg zaposlenika Državne sigurnosti platio svom prijatelju McGonigalu punih 225.000 dolara da izmisli priču o lobiranju – ruskim novcem – PD-a u SAD-u. SPAK nema puno posla oko rješavanja ove kriminalne afere. Dovoljno je zatražiti dokumentaciju iz SAD-u - napisao je Bardhi na Facebooku.

Mekgonigal se na sudu izjasnio da je nevin za optužbe da je primao novac od bivšeg službenika albanskih obavještajnih službi te za neprijavljivanje kontakata i veza s vaničnicima drugih zemalja.

Optužnica kao protiv Mekgonigala je rijetka pravna mera protiv tako visokog bivšeg zvaničnika za sprovođenje zakona i uslijedila je, kako navodi Wall Street Journal, dok Ministarstvo pravde SAD nastoji da pojača svoje napore u istragama protiv advokata i drugih koji pomažu ruskim oligarsima, u okviru kampanje pritiska administracije predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) protiv predsednika Vladimira Putina polije invazije na Ukrajinu, prenosi RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.