KANCELARIJA ZA KOSOVO

Petković: Vučić je zamolio Srbe da se povuku sa barikada, dobili smo nikad jače garancije EU i SAD

Nakon ovih zvaničnih izjava i garancija predsjednik Vučić je vodio ozbiljan i težak sastanak sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova kojima je predočio ove dokumente i izjave, kazao je Petković

Petković: Najbolje vijesti su da je Dejan Pantić pušten. A.K./ATAImages/PIXSELL - KoSSev

S. S.

28.12.2022

U trenutku kada smo bili na ivici ozbiljnog sukoba i krvoprolića uspjeli smo da sačuvamo mir, dobili nikada jače garancije od EU i SAD, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Petar Petković.

Nakon ovih zvaničnih izjava i garancija predsjednik Vučić je vodio ozbiljan i težak sastanak sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova kojima je predočio ove dokumente i izjave, rekao je Petković.

- Zamolio je naše Srbe da se povuku sa barakada. Oni su rekli da samo njemu vjeruju a ne Albinu Kurtiju, i zamolili su da se vrate na sjever Kosova i da predoče narodu ove garancije - rekao je Petar Petković.

"Kurti odlučuje o životu i smrti"

- Ipak na kraju dobre vijesti. To govorim bez ikakvog likovanja jer smo svjesni u kakvoj se situaciji nalazi srpski narod na Kosovu. Dobili smo nikad jače garancije kada je riječ o zahtjevima Srba o njihovom uslovu da se povuku sa barikada. Na samom početku da istaknem da su najbolje vijesti da je Dejan Pantić pušten. To pokazuje da Dejan Pantić nije kriv, da to što je bio optužen za terorizam znači obračun Kurtija sa Srbima. On će nadamo se večeras biti sa svojom porodicom koja željno iščekuje da ga vidi. Mogli smo odmah da čujemo Kurtija i njegovu stranku koja govori o izdaji i prijeti sudijama koji su donijeli tu odluku. Možete li da zamislite da predsjednik Vučić na takav način komentariše sudske presude - rekao je Petković.

Petković je ukazao na reakciju Albina Kurtija i njegovog Samoopredjeljenja koji su istakli da je puštanje Pantića čin izdaje, kao i da Kurti prijeti tužiocima i sudijama koji su donijeli takvu odluku, sa željom da zna ko su te sudije, koje su tako odlučile.

- Možete li da zamislite da predsjednik Aleksandar Vučić na takav način komentariše sudske presude i raspituje se ko su tužioci i sudije koji donose odluke. Mi u Srbiji imamo pravnu državu gdje je na djelu poštovanje vladavina prava, što je za nas svetinja. Kako ona funkcioniše u prištinskom sistemu mogli smo da vidimo na primjeru Kurtija, koji bi sada da sprovodi nekakvu odmazdu na prištinsko pravosuđe. Očigledno nijedan drugi sud ne postoji nego marksistički, i Kurti je taj koji odlučuje o životu i smrti, i ko je izdajnik, a ko nije - dodao je.

"Vučić se bori za srpski narod"

Prenio je da se predsjednik Srbije Vučić čuo sa suprugom Dejana Pantića koja se u suzama i toplim riječima zahvalila.

- To je ono što pokazuje kakva je politika države Srbije i predsjednika Vučića. Dok su se neki u prethodnom periodu borili da se pusti 1.800 albanskih terorista, među kojima i Kurti, vidimo kako se predsjednik Vučić bori iskreno za srpski narod. Podigli smo sve i pokazali da Pantić nije terroista i da ne može to da mu se stavlja na teret samo što živi u zgradi "Tri solitera" gdje se nalazi kancelarija za lokalne izbore - kazao je Petković.

Kazao je i da je važna vijest da na prostor centralne Srbije stigao Nikola Nedeljković, kojeg su sačekali njegovi roditelji.

Pokazao je fotografiju na kojoj Nedeljković, u zagrljaju roditelja, nosi majicu sa natpisom "Nema predaje",  zbog koje je navodno na Gazimestanu bio uhapšen.

- Borili smo se da ukažemo svijetu šta se dešava u slučaju Srba na Kosovu koji se očigledno proglašavaju teroristima kada podignu srpsku zastavu. Uspjeli smo za dva mjeseca da skratimo skandaloznu kaznu zatvora za Nedeljkovića, koji je prije Nove godine i Božića sa svojima u Sremčici - zaključio je Petković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.