PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić: Srbi samo traže primjenu Briselskog sporazuma

Ona napominje da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od kojih šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih općina, i da je to bilo jedino što je Priština trebala da uradi

Ana Brnabić: Da li je traženje primjene međunarodnih sporazuma previše?. Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

Avaz.ba

6.11.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Srbi na Kosovu traže punu primjenu Briselskog sporazuma potpisanog prije skoro 10 godina i "ništa više niti manje".

Sve one koji povlače paralele sa Ukrajinom, Donbasom, Brnabić pita da li zaista misli da je traženje primjene međunarodnih sporazuma uz posredovanje EU previše ili je to znak povjerenja u EU i vladavinu prava?

"Preostali članovi provedeni"

Ona napominje da Briselski sporazum ima samo 15 članova, od kojih šest predviđa osnivanje Zajednice srpskih općina, i da je to bilo jedino što je Priština trebala da uradi.

- Preostali članovi, iako su zahtjevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti su sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti - napisala je Brnabić na Twitteru.

Brnabić je napomenula da su Srbi jučer obustavili svoje učešće u institucijama na Kosovu, čiji su dio postali u skladu sa Briselskim sporazumom koji Priština, prema njenim riječima, ne samo da ignoriše, već otvoreno kaže da za njih ne postoji.

Smatra da je prekršen Briselski sporazum

Ona tvrdi da je tim sporazumom predviđeno da komandant za četiri općine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić bude "kosovski Srbin koga imenuje MUP sa liste koju su dala četiri gradonačelnika u ime zajednice ili udruženja".

- Dakle, Priština ne može da imenuje regionalnog komandira policije za četiri općine sa sjevera sa većinskim srpskim stanovništvom, niti bilo ko u Prištini može da smijeni ili otpusti tu osobu - navela je Brnabić.

Ona smatra da je Aljbin Kurti upravo to i uradio - otpustio komandira policije i tako brutalno prekršio Briselski sporazum, što je, kako kaže, posljednja kap u prepunoj čaši neodgovornih izjava i postupaka usmjerenih protiv Briselskog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.