BRITANSKA VLADARICA

Pradjed kraljice Elizabet II bio je iz Osijeka, a tokom posjete Zagrebu izjavom je oduševila Hrvate

Iako je njena vladavina trajala toliko dugo, samo je jednom posjetila prostor bivše Jugoslavije

Kraljica Elizabeta II se sastala sa Titom u Beogradu. Arhiv

E. Ć. / Jutarnji list

8.9.2022

Kraljica Elizabeta II preminula je danas u 96. godini. Na tronu je provela više od 70 godina, čime je postala britanski monarh s najdužim stažem. 

Iako je njena vladavina trajala toliko dugo, samo je jednom posjetila prostor bivše Jugoslavije. Bilo je to u oktobru 1972. godine, kada je u pratnji supruga, princa Filipa i kćerke Ane, tokom opsežnije posjete Jugoslaviji, između ostalih, posjetila Beograd, Zagreb i Dubrovnik.


HAZU se nedavno povodom obilježavanja njenog platinastog jubileja, odnosno kraljičinih 70 godina na vlasti u junu 2022., prisjetio njene posjete Zagrebu. Kraljica je u hrvatsku prijestolnicu doputovala 20. oktobra 1972. vlakom iz Đakova, odakle je prethodno došla iz Beograda i susrela se s Josipom Brozom Titom. Na zagrebačkom glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tokom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna, naveo je HAZU.

- Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom, nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije. Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi uživati u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta - rekla je kraljica i oduševila sve Zagrepčane.


Nakon ručka, Elizabeta je posjetila palaču Akademije na Zrinjevcu, gdje ju je na ulazu dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa saradnicima. On joj je kao dar uručio bibliofilsko izdanje "Balade Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže te svoju knjigu "Prethistorijski Hvar".

Zanimljiva je i historijska poveznica kraljice Elizabete II i Hrvatske.

Pradjed Elizabete II. rođeni je Osječanin imena Franc Paul Karl Ludvig Aleksander von Tek (Franz Paul Karl Ludwig Alexander von Teck). Svojom ženidbom za sestričnu tadašnje kraljice Viktorije, četiri godine stariju Mary Adelaide od Cambridgea (zbog izgleda poznatu i kao Debela Mary) ušao je u kraljevsku porodicu


Njegov otac je bio plemić, ali majka nije te se zbog toga brak smatrao morganatskim tj. bračni partneri nisu bili jednakog društvenog statusa te je Franc lišen plemićkih privilegija. Spletom okolnosti, njihova kćerka Meri je postala zaručnica i supruga budućeg kralja Džordža V, a jedno od njihove djece bio je Džordž VI, Elizabetin otac.

Vojvoda od Tecka je ostao udovac 60 godina. On je kasnije preminuo u Beču u bordelu, a kako njegova smrt nije priličila kraljevskom dostojanstvu, tijelo je preneseno u London koji se navodi kao službeno mjesto smrti, podsjeća Jutarnji list.


Kraljica tokom susreta sa Titom. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.