PREMINUO U 44. GODINI

Ko je bio Vidoje Ristović: Bogati historičar umjetnosti koji je završio u kućnom pritvoru

Ristovići su najbogatiji kolekcionari umjetnina u Srbiji, a sam Vidoje je u svojoj kolekciji imao umjetnine koje vrijede milione

Vidoje Ristović. Agencije

H. J. I.

8.5.2022

Vijest da je u 44. godini preminuo Vidoje Ristović, suprug voditeljice Nikoline Ristović, danas je potresla regiju. Vidoje Ristović iznenada je preminuo noćas u svom domu u Beogradu, a voditeljica je strašne vijesti potvrdila za srbijanske medije.

Vidoje Ristović i Nikolina Ristović u braku su bili od 2013. godine, a zajedno imaju kćer Unu koja se rodila 2014. godine.

Kako pišu srbijanski mediji, Vidoje i Nikolina upoznali su se u Dubrovniku, a zatim ponovno sreli u Beogradu gdje je Nikolina boravila poslom. Voditeljica je jednom prilikom ispričala da joj se Vidoje dugo udvarao te joj slao poklone, među kojima su bile velike količine gumenih bombona koje ona obožava.

Godine 2012. potvrdili su svoju vezu, a Vidoje je Nikolinu ubrzo i zaprosio. Vjenčali su se 2013. godine.

Dolazi iz jedne od najbogatijih kolekcionarskih porodica Srbije

Kada je Vidoje Ristović dospio u hrvatske medije mnogi su ga znali samo kao supruga poznate voditeljice. Međutim, u Srbiji i nije bio toliko nepoznat.

Ubrzo su se mnogi zapitali ko je uopće Ristović i kako je moguće da je historičar umjetnosti tako bogat.

Nikolina Pišek i Vidoje Ristović. Agencije

Odgovor je prilično jednostavan. Devedesetih se obogatio njegov otac, Viktor Ristović, kojeg u Srbiji zovu Miša Grof. Viktora Ristovića mediji u Srbiji često su dovodili u vezu sa Arkanom, čiji je bio prijatelj. Čak je i jedan od Arkanovih sinova u svojoj knjizi spomenuo kako je Arkan devedesetih kupovao slike od Ristovića i, kako se navodi, nije žalio novac.

Vidoje Ristović je rođen u Beogradu 1978. godine. U Beogradu je završio osnovnu i srednju školu te studij historije umjetnosti. Bio je nepoznat javnosti dok ga srbijanski tabloidi nisu počeli dovoditi u vezu s tada megapopularnom glumicom Katarinom Radivojević.

Sa Nikolinom Pišek je proveo deset godina

Vezu s Nikolinom Ristović je počeo nakon prekida s glumicom. Uskoro su uslijedile i zaruke, a par se vjenčao 2013. godine na raskošnoj ceremoniji u Monte Karlu o kojoj su brujali svi regionalni mediji. 

Vidoje i Nikolina ugostili su 70 najbližih ljudi, a svima im je plaćen put privatnim avionom u Monte Karlo, limuzine i smještaj. Svadba je navodno koštala skoro tri miliona kuna (blizu 800 hiljada KM). 

Vidoje je znao i završiti u crnoj hronici. Poznat je beogradskoj policiji otkako je netom prije vjenčanja s Nikolinom uhapšen zbog nezakonitog nošenja oružja. Na Višem sudu u Beogradu osuđen je na kaznu kućnog zatvora u trajanju od šest mjeseci, a prema savjetu advokata, tokom suđenja je priznao krivnju pa je, umjesto u ćeliji, služio kaznu u svojoj kući, bez mogućnosti izlaženja.

Ristovići su najbogatiji kolekcionari umjetnina u Srbiji, a sam Vidoje je u svojoj kolekciji imao umjetnine koje vrijede milione. Većina ih krasi njegov stan na Vračaru od 400 kvadrata koji je Nikolina preuredila prije nekoliko godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.