SLOVENIJA

Vučić uoči sastanka sa Pahorom: Očuvanje mira je odgovornost lidera u regionu

Dva predsjednika će tokom radne večere u vipavskoj vili Zemono razgovarati o aktuelnim temama u regionu i Evropi

Vučić boravi u posjeti Sloveniji na Pahorov poziv. Predsjedništvo Srbije

H. J. I.

18.4.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u slovenačkoj Vipavi uoči sastanka sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom da je odgovornost svih lidera na zapadnom Balkanu da sačuvaju mir i stabilnost.

- Upravo tako ćemo morati da se ponašamo i da uložimo ogromnu energiju, da ne dopustimo da nas politike prošlosti dovedu do bilo kakvih incidenata i problema - rekao je Vučić novinarima u prisustvu Pahora.


Izrazio zahvalnost svim građanima Slovenije

Vučić je kazao da je dijalog danas "nasušna potreba u Evropi" i dodao da ga "ima sve manje, nažalost".

- Zato sam sretan što sam danas ovde, zahvalan sam na izuzetnom gostoprimstvu. Vjerujem da ću mnogo toga moći da saznam i da prenesem određene poruke, ali i da donekle koordinišemo naše akcije na nastavku evropskih intetgracija za cijeli region zapadnog Balkana - naveo je Vučić.

Dodao je da vjeruje da će i oko situacije u Ukrajini "moći da razmijene mišljenja od kojih će uvijek moći da izvuku najbolje zaključke u interesu" dvije zemlje.

Vučić je izrazio zahvalnost svim građanima Slovenije na podršci koju su pružali Srbiji na njenom evropskom putu.

- Srbija i Slovenija imaju veoma dobru, mogao bih da kažem i odličnu saradnju, i u političkim i ekonomskim pitanjima. Posebno cijenimo i volimo Sloveniju i naše slovenačke prijatelje. Dobrodošli ste uvijek u našu Srbiju - rekao je Vučić.


Na Pahorov poziv

On je kazao da Slovenija "nikada nije tražila takozvani dovoljni razlog da zaustavlja" Srbiju na evropskom putu i dodao da sa Pahorom "može uvijek otvoreno da razgovara o svim pitanjima".

Vučić boravi u posjeti Sloveniji na Pahorov poziv, a dva predsjednika će tokom radne večere u vipavskoj vili Zemono razgovarati o aktuelnim temama u regionu i Evropi.

Pahor i Vučić su se prethodni put sastali u Beogradu prošlog novembra, kada je slovenački predsjednik još jednom izrazio podršku pristupanju zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ocijenivši da se proces odvija suviše sporo i da to dodatno jača nacionalističke politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.