MIR NEMA CIJENU

Patrijarh Porfirije: Primimo izbjeglice Ukrajine ne samo u naše domove, već i u srca

Podsjećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosjećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje, poručio je

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije. ARHIV

A. O.

7.3.2022

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije pozvao je vjernike da se u ove dane naročito mole za mir u Ukrajini, uz nadu da što prije dođe do mirovnih razgovora umjesto rata, jer mir nema cijenu, piše Beta. 

Patrijarh Porfirije, na sinoćnjem bogosluženju u hramu Svetog Save na Vračaru, rekao je da se za mir molimo, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani za mir u Ukrajini.


Stradanja i podjele

- Naša lična sjećanja, sjećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima - rekao je patrijarh, a prenijela je Informativna služba SPC.

On je naveo da rat u Ukrajini proizvodi stradanja i podjele, ali ne samo u ovom trenutku između njihove braće Rusa i Ukrajinaca, nego prijeti stradanjima i podjelama i u čitavom svijetu i u Evropi, gdje osjećaju kao da nadolazi tragedija.

- Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama, tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po cijelu Evropu i po čitav svijet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podjeljeni i još uvijek nedovoljno izmireni - rekao je patrijarh Porfirije.


Sakupljanje priloga

On je rekao i da osjeća potrebu da podstakne sve sabrane da tugu pretvore u saosjećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih.

- Podsjećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosjećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbjeglice - poručio je patrijarh Porfirije.

On je rekao da su dužni Hrista Boga radi da posvjedoče istinsku i pravu ljubav, ljubav jevanđeljsku i hrišćansku, i da te ljude koji kao izbjeglice dolaze ne primaju samo u njihove domove nego da ih smjeste i u njihova srca, u njihovu ljubav, podsjetivši da je SPC počela sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini.


Pozvao na molitvu

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir i odlučno djelovanje, očuvanje i svjedočenje mira gdje god da jesmo i gdje god da živimo, a naročito da se ulože sve duhovne i druge snage da za očuvanje mira na prostorima gdje se Srbi prožimaju žive sa drugim narodima, i na prostorima donedavno jedne zajedničke zemlje.

- Sa ovog mjesta danas posebno i naročito uputimo molitve za što brže uspostavljanje mira u Ukrajini. Uputimo molitve Bogu da što prije dođe do mirovnih razgovora umjesto rata, jer mir nema cijenu - istakao je patrijarh Porfirije, piše Beta. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.