AMBASADOR SAD U SRBIJI

Godfri: Uznemiren sam obilježavanjem novinara kao stranih agenata, to je tipična strategija Kremlja

Godfri je istakao da neće komentarisati ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao o Twitteru

A. J.

24.8.2021

Godfri: Nezavisni novinari su patriote, a ne izdajnici. Twitter

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) izjavio je danas da je uznemiren obilježavanjem novinara kao stranih agenata ili medija pod kontrolom Stejt departmenta, istakavši da je to opasno.

- To je opasno. To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti samo dalje od EU. Nezavisni (slobodni) novinari su patriote, a ne izdajnici, oni smatraju da građani treba da budu informisani - rekao je Godfri prije skupa "Kultura dijaloga – civilno društvo i mediji" koji organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kako je rekao, SAD sa ponosom podržavaju nezavisno novinarstvo i slobodu udruživanja.

On se osvrnuo i na posljednja dešavanja sa društvenom mrežom Twitter i istakao da je to privatna kompanija koja je u jednom trenutku suspendovala nalog predsjednika SAD jer nije poštovao pravila kompanije, dodavši da je njegov lični nalog obilježen kao vladin nalog.

Godfri je istakao da neće komentarisati ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao o Twitteru, da s Vučićem neće diskutovati preko medija, već da je sretan što imaju otvoreni dijalog.

Govoreći o današnjem skupu, Godfri je naveo da ga zabrinjava manjak učesnika i pozvao vlasti da pomognu u stvaranju klime u kojem se neslaganje i diskusije neće tretirati kao nepristojne riječi.

Upitan kako ocjenjuje reakciju Vlade Srbije zbog stanja u Afganistanu, Godfri je rekao da je situacija u Afganistanu izazovna za sve i da su sretni zbog svake pomoći koju Srbija pruži.

Na pitanje da li se sa Srbijom razgovara o izbjeglicama, Godfri je kazao da to nisu laki razgovori za Vladu Srbije, da se razgovara, da nisu pričali o brojevima, ali da su zahvalni zbog spremnosti Srbije da razgovara, prenose srbijanski mediji.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.