SKANDAL

Šef diplomatije Srbije vraća ambasadora iz Poljske zbog pisma podrške LGBT zajednici

Selaković je dodao i da svaki postupak ambasadora u zemlji u kojoj je akreditovan "može ili da unaprijedi ili naruši bilateralne odnose zemlje domaćina i Srbije"

Nikola Selaković (prvi desno) tokom polaganja zakletve Vlade Srbije 28. oktobra 2020.. RSE

Radio Slobodna Evropa

21.5.2021

Vlada Srbije odlučivat će o opozivu ambasadora u Poljskoj Nikole Zurovca jer je bez konsultacija sa Beogradom potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da "nije u pitanju sadržina pisma", nego "propust ambasadora" koji ministra nije obavijestio o svom postupku.


- I da budem potpuno jasan, mi ne govorimo o predmetu samog pisma i sadržini pisma, i na ovome naročito insistiram da bih izbjegao svaku vrstu insinuacija, podmetačina ili iskrivljenog tumačenja. Šta god da je potpisao, a nije pitao, a da to može da naruši neki odnos, to je problem - rekao je Selaković u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o razlozima inicijative za opoziv ambasadora.


Ambasador Nikola Zurovac potpisao je 17. maja u Varšavi pismo podrške LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, uglavnom članica Evropske unije(EU), što je naišlo na negativnu reakciju vlasti Poljske.

Goran Miletić iz međunarodne nevladine organizacije Branitelji ljudskih prava (Civil rights defenders) kaže za RSE da je "potpuno nevjerovatno" da Srbija nije znala za potpis ambasadora na pismu koje je bilo javno.

- Ukoliko je u pitanju to da ambasador nije obavijestio Ministarstvo, to pokazuje da nešto nije funkcionisalo u samom Ministarstvu. Ali potpuno je neprihvatljivo da neko ima konsekvence zbog podrške LGBT zajednici - rekao je Miletić.

Dodao je da to nisu nikakva oštra pisma.

- To su uobičajena pisma kojima se izražava podrška LBGT zajednici i mi smo od ambasada dobijali ista takva pisma kada je zabranjivan Prajd u Beogradu. To je uobičajena diplomatska praksa i to je nešto što dodatno čudi - rekao je Goran Miletić.

Šta piše u pismu podrške?

Oko 40 ambasadora u Varšavi potpisalo je 17. maja otvoreno pismo kojim traže zaštitu prava LGBT osoba u Poljskoj. Ova država je, prema ocjenama međunarodnih organizacija, zemlja EU u kojoj su LBGT osobe najugroženije.


LGBT prava postala su ključna tema u Poljskoj posljednjih godina pod vladajućom desničarskom populističkom strankom Pravo i pravda koja se bori protiv, kako je nazivaju, "LGBT ideologije".


- Izražavamo podršku naporima na podizanju javne svijesti o pitanjima koja utiču na lezbejsku, homoseksualnu, biseksualnu, transrodnu, interseksualnu i druge zajednice u Poljskoj koje se suočavaju sa sličnim izazovima - navodi se u otvorenom pismu ambasadora.

"Kako bismo zaštitili zajednice od verbalnog i fizičkog zlostavljanja i govora mržnje, moramo zajednički da radimo na okruženju bez diskriminacije, uz toleranciju i uzajamno prihvatanje", dodaje se u pismu.

Pismo su, uz ambasadora Srbije, potpisale diplomate iz 40 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i većinu zemalja EU, čija je Poljska članica. Pismo su potpisali i predstavnici Evropske komisije, Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i drugih organizacija.

Da li bi ambasador dobio podršku da je pitao?

Na pitanje RSE kako se nije znalo da će ambasador potpisati pismo čija je sadržina javna, ministar Selaković je odgovorio da "ambasador nikoga o tome nije obavijestio".


Na dodatno pitanje da li potez Ministarstva spoljnih poslova znači da ambasador ne bi dobio saglasnost da potpiše pismo podrške LGBT zajednici u Poljskoj, ministar Selaković je odgovorio:


- Šta bi bilo, kad bi bilo, nemojte da potežemo hipotetička pitanja - rekao je on, dodajući da je ovde riječ "o nečemu što se zove radna i profesionalna disciplina" i da je to "glavni problem".


Selaković je dodao i da svaki postupak ambasadora u zemlji u kojoj je akreditovan "može ili da unaprijedi ili naruši bilateralne odnose zemlje domaćina i Srbije".


- I zato postoji taj ozbiljan složeni mehanizam u kome je ambasador obavezan da se konsultuje o svemu što radi sa matičnim ministarstvom - rekao je Selaković.

Zbog pisma odložena posjeta Poljskoj

Šef srpske diplomatije je prethodno za TV Kurir rekao da je 20. maja trebalo da posjeti Poljsku, ali da su dan ranije poljski zvaničnici počeli da mu otkazuju sastanke u Varšavi.


- Tada smo saznali da je razlog postupanje našeg ambasadora, koji je potpisao peticiju - rekao je Selaković i dodao da je zbog toga pozvao Zurovca na konsultacije, a da će o njegovoj smjeni odlučivati Vlada Srbije.


Selaković je izjavio i da njegova posjeta Varšavi nije otkazana, već odložena, te da je Poljska za Srbiju "izuzetno važna" i da je to zemlja čiji je glas bitan za Beograd u UNESCO-u i "kada brani svetinje na Kosovu".


Poljska je priznala Kosovo 26. februra 2008., ali je bila među suzdržanima kada se 2015. na sjednici Generalne konferencije UNESCO-a glasalo o prijemu te države u ovu međunarodnu organizaciju. Varšava je podržala prijem Kosova u Interpol, koji Srbija takođe sprečava međunarodnim kampanjama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.