NAKON IZJAVE MINISTRA

Burne reakcije u Crnoj Gori: Negiranje genocida u Srebrenici je sraman čin

Uslijedila je i reakcija potpredsjdnika BS-a Jasmin Ćorović, koji je naveo da u toj stranci nisu iznenađeni izjavom Leposavića

Ivan Vujović: Jedan u nizu dokaza prave orijentacije ove vlasti. AntenaM

Antena M

27.3.2021

Bošnjačka stranka (BS) pozvala je premijera Zdravka Krivokapića i potrpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da se ograde od izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića o Srbrenici.

Negiranje genocida u Srebrenici od strane ministra Leposavića, koji je utvrđen od relevantnih međunarodno-sudskih instanci i prihvaćen kao takav od čitavog civilizovanog svijeta, sraman je čin koji na još jednom primjeru ogoljuje pravu prirodu ove vlasti, saopštio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

- Jedan u nizu dokaza prave orijentacije ove vlasti, vjerovatno do sada najbrutalniji jer relativizuje zločin nad preko 8.000 nedužnih srebreničkih žrtava, samo pokazuje da je ova vlast u vrijednosnom smislu nastavljač i protagonista ratne politike koju je osudio sav civilizovani svijet. Omakne se predstavncima vlasti sve češće u posljednje vrijeme iskrenost u protežiranju velikodržavno-nacionalističkog koncepta čime se najbolje demaskiraju sva prozirna blefiranja i evropska šminkanja reciklirane politike iz 90-ih godina prošlog vijeka - navodi Vujović, piše AntenaM.

Najveći zločin poslije 2. svjetskog rata

Dodaje da Leposavić i njegovi mentori iz srpskog svijeta, kojima su očito uzori ratni zločinci koje su na kraju i sakrivali od ruke pravde, moraju znati da građanska Crna Gora neće dozvoliti reinkarnaciju retorike i politike koja je zapalila čitav region i na kraju, u svom finalu, dovela do genocida u Srebrenici, najvećeg zločina poslije 2. svjetskog rata.

- To neka znaju Leposavić i družina, ali još više i naši građanski alhemičari koji od takvih pokušavaju da naprave progresivne snage koje nas vode u svijetlu budućnost i demokratiju. Vjerovatno je i ovdje u pitanju samo sitan, nebitan propust, kako nas to zna anestezirati potpredsjednik Vlade objašnjavajući skandale koje njegova Vlada gotovo dnevno proizvodi.

Neka vide građani i na ovom primjeru do čega se dolazi kada se sa kleronacionalizmom žele sprovoditi političke promjene. Da li ima iko danas u Crnoj Gori ko ne vidi da je ovo, umjesto puta u demokratiju, ustvari put u mrak nacionalizma i velikodržavlja čiji je Leposavić samo jedan od advokata - navodi Vujović u saopćenju.

Krivokapić i Abazović da se ograde od izjave

Uslijedila je i reakcija potpredsjdnika BS-a Jasmin Ćorović, koji je naveo da u toj stranci nisu iznenađeni izjavom Leposavića kako genocid u Srebrenici nije nedvosmisleno utvrđen i da je ministar pravde samo iskreno i otvoreno iznio svoj stav.

Ćorović smatra da je to ujedno je i stav Vlade u kojoj je Leposavić ministar.

- Ako to nije stav Vlade, pozivamo premijera, vicepremijera i ministre u Vladi da se ograde od ovako retrogradne politike - rekao je Ćorović agenciji MINA.

On je kazao da su takvu Vladu formirali subjekti koji su genocid podržavali prije njegovog nastanka, u vremenu kada se on desio i sada nakon dvadeset i šest godina od dana kada je genocid izvršen.

- Ideološka matrica koja je dovela do genocida i danas je veoma živa. Čak se ni u imenu mnogo nije promijenila. Nekada se to zvalo velikosrpska politika, danas je to politika Srpskog sveta. Nažalost, danas je ova ideologija zvanična državna politika Crne Gore - rekao je Ćorović.

Prema njegovim riječima, Leposavić je otišao i korak dalje i doveo je u pitanje legitimitet evropskih institucija.

Ćorović je kazao da je Leposavić dao sebi za pravo da procjenjuje opravdanost postojanja Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

- Ovakvim izjavama se nedvosmisleno narušavaju odnosi Crne Gore i Evrope. Ali, to i jeste cilj politike koju zagovara aktuelna vlast - rekao je Ćorović.

On je dodao dato nije jedini primjer gdje se uporno pokušavaju pokvariti dobri onosi koje je prethodna vlast izgradila sa evropskim partnerima - piše AntenaM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.