SRBIJANSKI MINISTAR

Selaković pojasnio zbog čega dolazi u Sarajevo

Selaković je rekao da je donacija Srbije vakcina protiv koronavirusa ne samo BiH, nego i Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji pokazala dobru volju Beograda da se regionalna saradnja uzdiže na značajno viši nivo

A. J.

14.3.2021

Selaković: Nema poraženih, ni pobijeđenih. Vlada Srbije

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković najavio je da će iduće sedmice posjetiti BiH i istakao da je jedan od razloga za dolazak u Sarajevo zajednički nastup zemalja regiona prema Briselu i u pitanjima od zajedničkog interesa.

Podsjetivši na "ozbiljne uspjehe Srbije" na ekonomskom i političkom planu, ali i kroz inicijativu "mini-Šengen" predsjednika Srbije, te premijera Albanije i Sjeverne Makedonije, Selaković je rekao da su oni shvatili da će svima biti bolje ako se bude zajednički nastupalo, prenosi Srna.

- Oni su shvatili da, ako budemo, kao dio regiona, nastupali u određenim pitanjima zajedno, da će nam svima biti bolje, bez obzira na mnoge političke probleme koje vučemo iz istorije. Ali, kada su u pitanju stvari od zajedničkog interesa, hajde da se postavimo zajednički i prema Briselu. To je jedan od razloga moga putovanja sljedeće nedelje i u BiH, u Sarajevo - rekao je Selaković za srbijanske medije.

On je napomenuo da je Srbija pokazala solidarnost prema svojim susjedima, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, ali da se na to u EU nije gledalo blagonaklono zašto Srbija "štrči".

Selaković je rekao da je donacija Srbije vakcina protiv koronavirusa ne samo BiH, nego i Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji pokazala dobru volju Beograda da se regionalna saradnja uzdiže na značajno viši nivo.

- To pokazuje našu volju da nema poraženih, ni pobijeđenih, već da se zajedno svi borimo da pobijedimo ovu pošast koja je snašla čitav svijet, Evropu, pa i ovaj dio Evrope, a to je Covid-19 - rekao je Selaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.