CRNA GORA

Registrirano 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Statistički gledano u Crnoj Gori je 281 osoba zaražena koronavirusom na 100.000 stanovnika

Obvezno nošenje maski za sve starije od sedam godina. Agencije

Avaz.ba

20.7.2020

Crnogorske zdravstvene vlasti potvrdile su u nedjelju rekordnih 116 novozaraženih osoba koronavirusom, čime je broj inficiranih u toj zemlji u drugom valu epidemije dostigao 1.771, gotovo šest puta više nego u prvom kada je zaraženih bilo 324.

Statistički gledano u Crnoj Gori je 281 osoba zaražena koronavirusom na 100.000 stanovnika, što je značajno više od ostalih zemalja regije. 

Broj preminulih u drugom valu epidemije, koji je počeo sredinom juna, iznosi 23 i više nego dvostruko je veći u odnosu na prvi val kada je od korone od marta do sredine juna preminulo devet osoba.

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti naredilo je da je od ponoći obvezno nošenje maski za sve starije od sedam godina na otvorenom i u zatvorenom prostoru u Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori i na Cetinju.

Ista mjera prije dva dana uvedena je za Podgoricu, glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina ukupnog stanovništva te zemlje.

U pet općina na sjeveru zemlje, Bijelom Polu, Beranama, Petnjici, Pljevljima i Rožajama, prije dvije sedmice proglasili su epidemiju i tamo su na snazi još rigoroznije mjere koje previđaju zabranu rada ugostiteljskim objektima, zabranu okupljanja više od dvije osobe, te zabranu napuštanja kuća i stanova nakon 19 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.