SIGURNOST

Institut za javno zdravstvo Crne Gore upozorava na lažne vijesti

Univerzitet u Beču utvrdio da ibuprofen pojačava simptome koronavirusa

Institut za javno zdravstvo Crne Gore se oglasili na Twitteru. Agencije

Avaz.ba

15.3.2020

Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je na Twiteru da je lažna vijest da je Univerzitet u Beču utvrdio da ibuprofen pojačava simptome koronavirusa, o čemu su pisali mediji.

- Da li je ovo zvanična preporuka ili potencijalno još jedan u nizu spinova? Ministarstvo zdravlja Francuske je izašlo sa ovom izjavom, ukoliko tačno prenose mediji - pitao je jedan od korisnika Tvitera.

Kako su mediji prenijeli, francuski ministar zdravlja Olivije Vran (Olivier Véran), inače neurolog, u subotu je napisao na Twiteru da uzimanje ibuprofena i sličnih ljekova može izazvati pogoršanje infekcije.

- U slučaju temperature - uzmite paracetamol. Ako već uzimate protivupalne ljekove, zatražite savjet ljekara - napisao je ministar.

- Što je najgore od svega - ovo je samo jedna u nizu lažnih vijesti - napisali su u odgovoru iz Instituta za javno zdravlje. 

Kako je objavljeno na sajtu Univerziteta u Beču, društvenim mrežama se šire lažne vijesti odnosno tekstualne i glasovne poruke sa navodnim rezultatima istraživanja Uniklinike o simptomima virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.