SKOPLJE

Zaev: Gruevski će biti izručen Makedoniji

Lider stranke VMRO-DPMNE je pokušao izbjeći zatvorsku kaznu na koju je pravomoćno osuđen

Zaev: Gruevski je 11. novembra pobjegao preko Albanije i Crne Gore. Arhiv

FENA

17.11.2018

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvije godine zatvora, biti vraćen u Makedoniju.

On je za televiziju Alsat M odbacio špekulacije da se dogovorio s Gruevskim i omogućio mu da pobjegne, podsjećajući da je i u vrijeme postizanja Pržinskog dogovora bilo riječi kako ima dogovor s bivšim premijerom, ali da se pokazalo da to nije tačno.

- Sve što sam govorio, tako je bilo. Ja kažem da će Gruevski biti vraćen. Mađarska treba kazati je li bio kidnapiran ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo - rekao je premijer Makedonije.

Prema pisanju medija, Gruevski je 11. novembra iz Makedonije pobjegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom.

Gruevski, kojem su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora, na koju je pravomoćno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog Mercedesa u vrijeme dok je bio premijer.

Na Facebooku je Gruevski u utorak, 13. novembra, napisao da je "u posljednjih nekoliko dana primio bezbroj prijetnji po život" i da je u Budimpešti, gdje je od mađarskih vlasti zatražio politički azil, prenosi RTCG.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.