INSPIRISAN ROMANOM

Teatarski performans "Zmaj od Bosne" krajem oktobra u Gradačcu

Duraković je istakla da se ovim teatarskim performansom oživljava lik i djelo Husein kapetana Gradaščevića, poznatijeg kao Zmaj od Bosne

Konferencija za medije. FENA

Dž. V.

prije 5 dana

Teatarski performans "Zmaj od Bosne", inspirisan romanom Nedžada Ibrišimovića i u dramatizaciji i režiji Jasmina Durakovića, bit će premijerno izveden krajem oktobra na Kuli Zmaja od Bosne u Gradačcu.

Ovaj projekat zajednički realiziraju Centar za kulturu "Ahmed Muradbegović" Gradačac, Bošnjačka zajednica kulture i Javna ustanova Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

Na današnjoj konferenciji za medije, o predstavi koja je u pripremi govorili su direktorica Centra za kulturu "Ahmed Muradbegović" Gradačac, Nadira Duraković, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture, Sanjin Kodrić, i direktor BKC Kantona Sarajevo, Jasmin Duraković.

Duraković je istakla da se ovim teatarskim performansom oživljava lik i djelo Husein kapetana Gradaščevića, poznatijeg kao Zmaj od Bosne. 

- I to upravo na Kuli Zmaja od Bosne. Premijera će biti u Gradačcu, a zatim će se predstava igrati i u drugim gradovima - rekla je Duraković.

Sanjin Kodrić, podsjetio je da se ove godine obilježava 190 godina od smrti Husein kapetana Zmaja od Bosne.

Također, istaknuto je da je sama forma teatarskog performansa mobilnija za gostovanja, te da će u svakom gradu u kojem predstava bude gostovala biti prikazana na drugačiji način, prilagođena ambijentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.