VEČER SEVDALINKE

Počinje "Sevdah Fest 2024": Očuvanje kulturne baštine

Do sada se prijavilo više od 30 izvođača sevdalinke iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije

"Sevdah fest 2024". Facebook

Dž. V.

prije 7 dana

Tradicionalni Međunarodni festival sevdalinke "6. sevdah fest – Mimar sevdaha 2024" održaće se 29. septembra u Potocima kod Mostara, u organizaciji Turističkog udruženja Sjever, u saradnji sa KUD "Bijelo Polje" Potoci i JU KC Mostar Sjever.

Do sada se prijavilo više od 30 izvođača sevdalinke iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije, što potvrđuje širok interes za ovaj festival.

Program finalne večeri počinje 29. septembra u 19 sati, dok će se panel diskusija održati od 17.30 do 18.30 sati u kongresnoj sali KC Mostar Sjever. Na panelu će eminentni stručnjaci, poput prof. Esme Džiho i prof. Nusreta Omerike, raspraviti sevdalinku kao nematerijalno blago Bosne i Hercegovine.

Na finalnoj večeri predstavit će se poznati estradni umjetnici sevdalinke, a dodijelit će se priznanja, uključujući Plakete "Mimar sevdaha 2024" za značajan doprinos očuvanju i afirmaciji sevdalinke.

Po prvi put, bit će dodijeljena i posebna Medalja "Mimar sevdaha 2024" za izvanredan doprinos očuvanju sevdalinke, čime organizatori žele podržati njen ulazak na UNESKO listu nematerijalne kulturne baštine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.